Crònica 05/01/2012

Brussel·les no vol una unió fiscal de l'euro fora de la UE

La Comissió Europea vol que l'acord recent per salvar l'euro, amb l'exigència dels controls pressupostaris, tingui una vida màxima de cinc anys. Després, la UE l'haurà d'integrar en els seus Tractats.

Esther Moix
2 min

BRUSSEL·LESLa Comissió Europea no vol que un cop passada la crisi quedi cap rastre de la Unió Europea a diverses velocitats. El nou Tractat intergovernamental haurà de fondre's amb la legislació europea en un màxim de cinc anys o simplement deixar d'estar en vigor. Demà, dia de Reis, delegats dels estats membres, representants de la Comissió Europea i del Parlament Europeu celebraran una nova reunió per preparar la cimera extraordinària del 30 de gener i avançar en el seu plat fort: el futur pacte fiscal sense el Regne Unit.

Un portaveu de l'executiu comunitari explicava ahir a la premsa que el mateix Tractat intergovernamental podria incloure un article en què es detallés la vigència de l'acord, en el qual Londres participarà només com a observador i amb el qual la Unió -encara que sigui a Vint-i-sis- va voler mostrar la seva disposició a defensar la força de l'economia europea davant l'ofensiva dels mercats a la cimera del 8 i 9 de desembre. El futur pacte intergovernamental "haurà de respectar el dret comunitari i no anar més enllà del que es va acordar en l'última trobada per no obrir el meló un altra vegada", va afegir.

Així, el pacte fiscal que el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, ha presentat als països de la UE, "no s'ha de considerar des d'una perspectiva a llarg termini, sinó que en cinc anys hauria d'incorporar-se als Tractats", diu Brussel·les, amb la idea que moltes de les mesures que estaran previstes al futur pacte fiscal -com la regla d'or contra l'endeutament a les Constitucions, el límit del 0,5% del PIB del dèficit estructural o un mecanisme de correcció automàtica per desviacions pressupostàries- es poden dur a terme amb la base legal ja vigent. L'objectiu és que el pacte fiscal estigui a punt per a la ratificació de cara a la cimera de caps d'estat i govern europeus del mes de març i es recuperi la confiança dels mercats en el deute sobirà.

Tot i que cal esperar per conèixer els avenços en la negociació del tractat, fonts europees asseguren que Alemanya pressionarà perquè no apareguin els eurobons, una solució contra la crisi del deute que esperen i necessiten principalment Itàlia i Espanya.

Fallida descontrolada de Grècia

Davant d'aquesta situació, els problemes es poden agreujar. El primer ministre grec, Lukàs Papadimos, va advertir ahir que l'economia grega podria entrar en fallida, de manera descontrolada, si al mes de març Grècia no arriba a un acord amb la Unió Europea, l'FMI i el Banc Central Europeu.

Papadimos es va referir a la necessitat de concretar l'acord sobre la quitança parcial del deute, però també a la necessitat de finançar el país, que en el primer període d'aquest any s'enfronta a una situació crítica. L'objectiu és arribar a un acord creïble sobre un programa d'ajust de tres anys, entre el 2012 i el 2015.

stats