Crònica 01/12/2011

Brussel·les diu que a l'euro li queden deu dies "crítics"

Ara
2 min
Olli Rehn demana "reforçar els tallafocs" per evitar el contagi.

BARCELONA.L'euro s'endinsa en un "període crític" de deu dies, segons va reconèixer ahir Olli Rehn, comissari d'Afers Europeus i Monetaris. Durant aquest període, la Unió Europea haurà de definir una resposta definitiva a la crisi del deute sobirà que amenaça la moneda única. Aquests deu dies culminaran amb una cimera el 9 de desembre en la qual s'hauran de pactar els acords.

El comissari opina que els països han de treballar per garantir que es creïn uns tallafocs prou creïbles per frenar les turbulències dels mercats i el risc de contagi de la crisi del deute. "És molt important que en aquest moment reforcem els nostres tallafocs", va dir. Aquests tallafocs s'inclouran en una nova modificació del tractat de la UE. Conscient de les dues grans idees que prevalen entre els països europeus, Rehn va defensar que el nou tractat europeu sigui un terme mig entre "els que aposten pel creixement i la solidaritat i els que creuen en la disciplina i l'austeritat".

Itàlia pressiona

Un dels països que necessita l'acord europeu amb més urgència és Itàlia. Per aquest motiu, el primer ministre italià, Mario Monti, va pressionar ahir perquè els estats arribin a la cimera de la setmana que ve havent pactat prèviament decisions concretes que calmin els mercats i que relaxin la pressió sobre el deute.

Monti també va confirmar que a partir de la setmana vinent es començaran a aprovar les primeres reformes del seu mandat. Entre aquestes reformes hi ha un pla d'austeritat que suposarà una retallada de 20.000 milions d'euros de despesa.

En aquesta línia, precisament, Portugal va aprovar ahir el seu "pressupost més exigent de la història", segons va declarar el ministre de Finances del país, Vítor Gaspar. Entre els canvis que s'hi han introduït hi ha la supressió de les pagues extres per als funcionaris que cobrin més de 1.100 euros o la pujada de l'IVA del 13% al 23% per a bars i restaurants.

Encara a Portugal, ahir el govern lusità va arribar a un acord perquè la banca transfereixi els fons de pensions de l'estat. Això ajudarà el país a complir els seus objectius de dèficit per a aquest any. Al seu dia el govern portuguès es va comprometre amb la Unió Europea i amb el Fons Monetari Internacional a acabar l'any amb un dèficit del 5,9% del PIB. A canvi, les dues institucions van acceptar el pagament del seu rescat, valorat en 78.000 milions d'euros.

L'acord també permetrà que Lisboa tingui diners per pagar els deutes que té amb el sector financer. El govern ha estat negociant durant setmanes amb el sector financer. L'executiu necessitava més diners per fer front a l'aparició de diferents forats en els seus comptes públics, valorats en 3.000 milions d'euros.

Espanya frena

La crisi del deute està provocant una frenada de l'economia, segons va reconèixer ahir el Banc d'Espanya. En el seu butlletí mensual, l'organisme va afirmar que les tensions financeres i l'empitjorament de les perspectives de creixement estan "accentuant" la debilitat de la demanda interna i de l'activitat econòmica en general.

El debilitament de l'economia ha comportat que els ciutadans estalviïn més, cosa que sumada a les males perspectives sobre la recuperació de l'atur està provocant un descens del consum privat, segons explicava el butlletí del Banc d'Espanya.

stats