Crònica 14/02/2012

Brussel·les creu que el mercat laboral reduirà la temporalitat

La Comissió Europea avala la reforma espanyola del mercat laboral. Brussel·les va fer-ne ahir una valoració positiva i va destacar que servirà per augmentar el nombre de contractes indefinits.

Laia Forès / Toni Garganté
2 min
Una cua per entrar a una oficina de Treball a principis de febrer passat. Els sindicats han convocat una manifestació pel proper diumenge sota la pancarta "no a la reforma laboral injusta i inútil".

BRUSSEL·LES / BARCELONAEl comissari europeu d'Economia, Olli Rehn, feia temps que reclamava al govern espanyol un canvi en la legislació laboral profund per afavorir la creació d'ocupació. La reforma impulsada divendres per l'executiu de Mariano Rajoy ha estat ben rebuda per Brussel·les, sobretot perquè Rehn considera que servirà per reduir l'elevat percentatge de contractes temporals.

Algunes de les mesures incloses, com la rebaixa de l'acomiadament o la flexibilitat en la negociació col·lectiva, "van en la bona direcció per reduir la segmentació entre contractes temporals i indefinits", va assegurar ahir Amadeu Altafaj, portaveu del comissari Rehn. Tot i això, Altafaj va advertir que és només una valoració preliminar. Ara la Comissió Europea examinarà amb deteniment els canvis introduïts pel govern central i farà una valoració més completa. En qualsevol cas, Brussel·les celebra que Espanya hagi situat la reforma laboral com a "una de les seves prioritats".

De fet, la Comissió Europea havia criticat en diverses ocasions la falta de flexibilitat del mercat laboral espanyol que, segons Brussel·les, ha contribuït a situar Espanya al capdavant del rànquing de socis europeus amb més atur (22,9%). Sobre les conseqüències socials que pot tenir la reforma per mesures com la rebaixa de l'acomiadament, la Comissió Europea no en va fer esment. Això sí, Altafaj va recordar que la taxa d'atur espanyola és "inacceptablement elevada, sobretot entre els joves".

L'executiu comunitari podria donar avui mateix un nou toc d'atenció a Espanya per les dades de l'atur. Olli Rehn presenta el primer informe sobre els desequilibris macroeconòmics dels estats membres. Tot i la valoració positiva de la reforma laboral, Brussel·les assenyalarà la desocupació com un dels punts dèbils de l'economia espanyola.

Agraïment al suport alemany

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va agrair ahir al govern alemany el suport a les modificacions laborals fetes. "Agraeixo a la cancellera alemanya el suport al govern d'Espanya en aquesta reforma, que ha estat profunda", va afegir. Igualment, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va repetir que la reforma laboral aprovada no crearà ocupació per ella mateixa, però que actuarà com a "tallafoc" per frenar, com a mínim, la pèrdua de llocs de treball. Montoro va insistir: "No podem estar de braços plegats veient que Espanya és el país d'Europa i del món desenvolupat que més llocs de treball ha destruït en aquesta crisi".

Montoro va aprofitar per destacar que en aquesta legislatura hi haurà privatitzacions d'empreses públiques. "Seguirem practicant aquesta política de vendes que va ser clau en els desenvolupaments econòmics anteriors d'Espanya", va concretar.

Mobilitzacions i tancades

A l'altra cara de la moneda, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va remarcar que portaran la reforma laboral al Tribunal Constitucional (TC) si es demostra que hi ha problemes i incongruències amb la carta magna. Després de reunir-se amb els líders sindicals, Pérez Rubalcaba va afirmar que la reforma dóna un "poder quasi omnímode als empresaris".

Finalment, els líders catalans de CCOO, Joan Carles Gallego, i UGT, Josep Maria Álvarez, van presentar les mobilitzacions prèvies a la manifestació (amb el lema "No a la reforma laboral injusta i inútil") del diumenge 19, que començaran dijous amb el tancament durant dues hores als salons de plens de nombrosos ajuntaments.

stats