Crònica 28/03/2012

Brussel·les pressiona Espanya per sanejar el sector bancari

Els 52.000 milions d'euros previstos pel govern espanyol per sanejar els bancs podrien ser insuficients. Fonts comunitàries creuen que els diners del fons de rescat podrien servir per a la recapitalització.

Laia Forès
2 min
El comissari europeu Olli Rehn amb el secretari general de l'OCDE, Angel Gurría, ahir.

BRUSSEL·LESSi en alguna cosa estan d'acord Brussel·les, Madrid i organismes econòmics internacionals és que cal recapitalitzar el sector bancari espanyol. Les entitats financeres encara no s'han recuperat de l'esclat de la bombolla immobiliària i ara intenten, a marxes forçades i mitjançant fusions, sortir del forat. El govern espanyol preveu una recapitalització de 52.000 milions d'euros per injectar liquiditat a la banca i fer que torni a fluir el crèdit. La xifra, però, es podria quedar curta.

Fonts comunitàries van suggerir ahir que Espanya hauria d'utilitzar els diners del fons de rescat europeu per recapitalitzar els seus bancs, una opció que seria la més fàcil per al govern central, però també la que podria tenir uns efectes més negatius per a la imatge d'Espanya. Utilitzar els diners del fons d'estabilització europeu, encara que només sigui per injectar capital a les entitats bancàries, als ulls dels mercats seria com un minirescat. Les alternatives no són gaire millors: o s'utilitzen diners públics -però l'Estat té la butxaca buida- o capital privat, encara més difícil d'aconseguir.

Madrid ho nega

Tot i la solvència de les fonts comunitàries que van apuntar la possibilitat d'utilitzar el fons de rescat, el comissari d'Economia, Olli Rehn, va negar que Espanya hagi d'acudir al fons. "És completament infundat i no és cert", va assegurar Rehn. També el govern espanyol ho va negar taxativament. "La notícia està totalment desmentida", va assegurar des de Madrid el ministre d'Economia, Luis de Guindos.

Des de Brussel·les, les mateixes fonts que suggerien que Espanya podria utilitzar el fons per a la recapitalització apuntaven també que si el govern de Mariano Rajoy presenta a la Comissió Europea uns pressupostos austers i creïbles per a aquest any i explica les reformes i retallades que posarà en marxa el 2013, Brussel·les podria flexibilitzar encara més l'objectiu de dèficit per a Espanya. "No hi ha dogmes", van assegurar les fonts. "Espanya ha d'explicar i justificar moltes coses, però un cop explicat, és lògic que el dèficit es revisi".

Tallafoc creïble

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) es va sumar ahir a les peticions per recapitalitzar la banca espanyola. En el seu informe anual subratlla que és imprescindible per al conjunt de la Unió Europea un sanejament dels bancs espanyols. L'informe també demana per a la zona euro un tallafoc "creïble" per a la crisi grega. En aquest sentit, demana que s'augmenti el fons de rescat europeu fins a un bilió d'euros. "Ha de ser prou important per evitar l'especulació dels mercats", va advertir el secretari general de l'OCDE, el mexicà Ángel Gurría.

stats