REORDENACIÓ EN EL SEGMENT DE CAIXES
Crònica 02/04/2011

La CAM seguirà sola i demana 2.800 milions d'ajudes públiques

Caja Mediterráneo (CAM) ha optat per mantenir la seva independència, de moment. El consell d'administració va acordar ahir demanar 2.800 milions d'euros d'ajudes públiques del FROB.

Toni Garganté
2 min
El president d'Unnim, Jaume Ribera (esquerra), i el director general, Jordi Mestre, en la roda de premsa d'ahir.

Barcelona.Caja Mediterráneo (CAM) acabarà pràcticament en mans de l'estat. El consell d'administració reunit durant la tarda d'ahir va optar per seguir en solitari, una vegada superada la breu etapa de fusió freda (SIP) amb Banco Base. Per mantenir-se en solitari l'entitat també va acordar en la mateixa trobada demanar a l'estat 2.800 milions d'euros d'ajudes públiques a través del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB).

Amb aquesta injecció de diners, la caixa superarà el 10% de capital bàsic que demana el Banc d'Espanya, segons va afirmar el conseller de la CAM Jesús Navarro, a la sortida de la reunió. Tot això significa la nacionalització de la caixa, ja que el seu capital actual es calcula en una forquilla entre els 2.000 i 3.000 milions. La quantitat sol·licitada al FROB representa que l'estat tindrà una participació molt elevada en el capital, independentment de la valoració econòmica que es faci. A més, s'ha de tenir en compte que l'agència de qualificació Fitch va rebaixar ahir tres esglaons el deute a llarg termini de la CAM, fins al nivell de no apte per inversió.

Una altra agència, Standard & Poor's, va considerar que el fracàs del projecte de fusió de la CAM amb Cajastur, Caja Extremadura i Caja Cantabria per formar Banco Base -hauria arribat al tercer lloc del sector amb uns actius de 124.000 milions- s'ha convertit en un problema en el procés de reestructuració del sistema financer espanyol. Per si fos poc, ahir va transcendir que un dels consellers de la CAM, Pere Joan Devesa, hauria venut 6.666 quotes participatives just abans que es trenqués la fusió, i hauria aconseguit gairebé 42.000 euros, segons informa Efe, que cita els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Moltes possibilitats per a Unnim

Per la seva banda, el president d'Unnim, Jaume Ribera, va admetre ahir contactes amb els tres membres que queden a Banco Base, "però també amb totes les altres integracions que no tenen representant a Catalunya". Això vol dir que l'entitat formada per les antigues caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu ha parlat amb totes les fusions en marxa menys amb Bankia i Mare Nostrum, en què s'hi integren Caixa Laietana i Caixa Penedès, respectivament.

El director general d'Unnim, Jordi Mestre, va explicar que el problema en totes aquestes negociacions és la valoració dels actius que farà el FROB. "Si aquesta valoració se situa per sota de 0,5 vegades els actius de l'entitat, representa que regalem l'entitat, cosa que no volem fer". Per això, i una vegada descartada la sortida a la borsa, els directius d'Unnim estudien altres fórmules, com l'entrada de socis institucionals i, en última instància, que el FROB es converteixi en accionista.

stats