LA CRISI DE LES ENTITATS FINANCERES
Crònica 02/12/2011

La venda de la CAM s'encarrila amb el Sabadell com a única opció

El Banc d'Espanya preveu adjudicar avui la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM). El Banc Sabadell és l'únic que ha presentat oferta, però pot passar que el regulador decideixi vendre la CAM a trossos.

Toni Garganté
2 min
La venda de la CAM s'encarrila amb el Sabadell com a única opció

BARCELONA.La subhasta de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) pot acabar avui mateix, després del vistiplau que hi ha donat el Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB). L'únic interessat a quedar-se l'entitat alacantina sencera és el Banc Sabadell, que va presentar una oferta vinculant. Ni Banco Santander, ni el BBVA ho van fer i CaixaBank va presentar una carta en què mostrava interès a adjudicar-se alguns actius.

Tot això vol dir que l'entitat que presideix Josep Oliu té tots els números per comprar la CAM. Només hi ha dos possibles impediments. El primer és que el Banc d'Espanya declari deserta la subhasta, i el segon que opti per desprendre's de la caixa a trossos. Amb tot, fonts financeres van remarcar que aquesta darrera possibilitat ha perdut força els últims dies. En tot cas, aquesta és la segona vegada que el Banc Sabadell intenta quedar-se entitats que han passat per mans públiques. Ja ho va provar amb Cajasur sense èxit.

Banc Sabadell, que ahir va signar un acord amb la Societat de Garantia Recíproca Avalis de 75 milions per facilitar l'accés al finançament de les pimes, completarà el seu creixement a la zona d'influència valenciana en cas que resulti adjudicatària de la CAM i s'acostarà al Banc Popular, que està en procés de comprar el Pastor. El FROB ha destinat 2.800 milions inicials al sanejament de la CAM.

Pressió als bancs

El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, va advertir ahir que el procés de reestructuració de les entitats financeres no s'ha acabat, en la mesura que les previsions econòmiques per a l'any que ve s'han rebaixat. En aquest sentit, Fernández Ordóñez va parlar sobre la creació de l'anomenat "banc dolent", una entitat que aglutini tots els actius immobiliaris tòxics dels bancs.

El governador va matisar immediatament que per banc dolent "es poden entendre moltes coses", però en tot cas, Fernández Ordóñez va obrir aquesta possibilitat, que el candidat socialista Alfredo Pérez Rubalcaba va descartar en la passada campanya electoral. Fernández Ordóñez, que li queden pocs mesos al capdavant del Banc d'Espanya, va explicar que ja ha mantingut contactes amb els que formaran el nou govern, i va afegir que ningú del PP li ha demanat que deixi el càrrec.

El màxim responsable de la política bancària va acabar la seva conferència sobre mecanismes de prevenció i gestió de futures crisis assegurant que la reordenació del sector es tancarà quan els bancs hagin sanejat els seus balanços.

stats