LA REORDENACIÓ DEL SECTOR FINANCER
Crònica 01/04/2011

La CAM s'ofereix als bancs després del fracàs de la fusió

La CAM ha entregat a les principals entitats financeres espanyoles el plec de condicions de la seva venda. El destí de la caixa alacantina passaria per ser absorbida, després de fracassar la fusió freda.

T.g.
2 min
La Caixa del Mediterrani (CAM) busca una solució definitiva al seu futur en la reunió del consell d'administració que es farà avui.

Barcelona.El consell d'administració de Caixa del Mediterrani (CAM) decideix avui el seu futur, un cop consumat el fracàs de la fusió freda (SIP) amb Cajastur i les caixes de Cantàbria i Extremadura. Segons va informar ahir el vicepresident primer de la caixa alacantina, Angel Martínez, la reunió servirà per valorar les opcions de l'entitat, tot i que va insistir a continuar amb la integració de Banco Base, informa Efe.

Però tothom ha donat per mort el projecte de fusió de les quatre entitats, després de la negativa de les assemblees dels tres socis de la CAM que hi va haver dimecres. Aquesta última entitat necessita molts diners del fons de reordenació bancària (FROB). Banco Base havia de demanar 2.784 milions en ajuts públics, cosa que hauria suposat que l'Estat es convertís en el primer accionista.

Ahir es van produir una sèrie de declaracions en totes direccions. El president extremeny, Guillermo Fernández Vara, va dir que la caixa extremenya "ha fet l'única cosa que podia", després de rebutjar la segregació del seu negoci financer a favor de Banco Base. Per la seva banda, el candidat de la coalició FSA-PSOE a la presidència d'Astúries, Javier Fernández, va afegir que és "evident" la necessitat de capitalització de la CAM, més gran que la prevista a l'inici del projecte. Per acabar, la versió valenciana del president de la patronal autonòmica local Cierval, Rafael Ferrando, va assegurar que Cajastur i les caixes de Cantàbria i Extremadura són entitats "molt regionals", i que no tenien "ni la visió ni els mitjans" per a una fusió amb "un grup com la CAM".

Mantenir el projecte

Lluny de les declaracions, i al marge del que decideixi el consell d'administració en la seva reunió d'avui, sembla difícil que la CAM segueixi una aventura en solitari. Ahir no va ser possible parlar amb cap portaveu d'aquesta caixa. En canvi, les tres altres entitats podrien intentar mantenir el projecte, fins i tot amb la incorporació d'algun altre soci sorpresa d'última hora.

En tot cas, el que compta de debò és que la CAM ja ha entregat als principals bancs i caixes espanyoles el llibre de condicions per a la seva venda. Fonts del sector van assegurar que el Santander, BBVA, Banco Popular, Banc Sabadell i fins i tot La Caixa ja han rebut el mandat d'un banc d'inversions intermediari. Les mateixes fonts destaquen que el Banc d'Espanya s'ha mantingut al marge fins ara d'aquests acostaments, tot i que està en permanent contacte amb les quatre entitats implicades.

De fet, l'entitat reguladora ha descartat una intervenció de la CAM per l'actual situació de l'economia espanyola. Una acció d'aquesta mena podria esverar els mercats financers internacionals, amb dubtes sobre el sanejament del sector financer.

stats