Crònica 20/10/2011

El CAP del Remei de Vic: el primer gestionat pels metges

J.s.
2 min

El director gerent de l'ICS, Joaquim Casanovas, va sintetitzar ahir el paper capital que vol que assumeixi el personal sanitari ara que el Govern pretén descentralitzar la gestió d'hospitals i ambulatoris públics: "Hem de buscar fórmules perquè el professional se senti protagonista del centre de treball i sigui més que un empleat". Al CAP del Remei de Vic saben de què parla Casanovas. Són el primer centre d'atenció primària conduït per metges i infermeres. No hi intervé ningú més. L'1 d'octubre del 1996 es van agrupar en una entitat de base associativa (EBA), una empresa privada amb ànim de lucre, per iniciar un nou model de gestió a la sanitat catalana que ara serveix d'inspiració a la gerència de l'ICS.

Els socis -tots professionals que treballen a l'ambulatori- reben un pressupost del Servei Català de la Salut (3,8 milions d'euros) per atendre 23.000 usuaris de Vic i el seu entorn. I cada any passen comptes amb la Generalitat. "Tenim la possibilitat de desenvolupar la nostra feina sense interferències", explica Albert Ledesma, metge i president del consell d'administració que pilota el CAP del Remei. A Catalunya ja hi ha 12 entitats de base associativa més que gestionen centres d'atenció primària. L'equip directiu contracta els professionals i vincula els salaris als incentius. "Els pacients estan ben atesos i el personal està motivat perquè té capacitat de decisió", raona Ledesma. La direcció garanteix els mateixos salaris que l'ICS i poden incrementar-se un 20% en funció dels incentius. Ledesma recorda que han superat una retallada pressupostària del 7,8% sense acomiadar cap treballador ni tocar els sous: "Hem retallat la part dels proveïdors i continuem pagant totes les factures".

Una gestió que genera estalvi

Els professionals del CAP del Remei aporten dades per quantificar els beneficis del model. Els ambulatoris governats pels metges -model EBA- van tenir una despesa al 2010 de 325 euros per usuari, mentre que els centres gestionats per l'ICS van gastar 360 euros per pacient. "És un marge, que traslladat a tots els centres de primària, significaria un estalvi substancial", apunta Ledesma. "Tornaran a fracassar si l'ICS no tria la via dels professionals amb implicació jurídica en la gestió del centre", afegeixen des de Vic.

stats