Crònica 03/01/2012

Carlota Torrents: "El que es llegeix amb plaer es recomana amb passió"

Lectors Qui diu que en aquest país no llegim? El web 'Què llegeixes?' és un gran fòrum de lectors participatiu, intens, entusiasta, que, a data d'avui, té deu mil quatre-cents vuitanta-vuit usuaris. La responsable de 'QL?' és la Carlota Torrents.

Elisenda Roca
3 min
Carlota Torrents estimula el debat i la participació entre els quellegistes de la web.

Gent de totes les edats entren cada dia a www.quellegeixes.cat atrets per la lectura, per buscar-hi un llibre, per opinar, per jugar a un joc literari, en definitiva, per compartir el plaer de llegir. Diàriament, hi ha més de dos-cents missatges al fòrum, i cada setmana, una mitjana de deu a quinze llibres nous entren a la biblioteca comunitària, puntuats i amb ressenya. La web té tres categories: Ploma, els lectors adults; Boli, els adolescents, i Llapis, els més menuts. Carlota Torrents, la seva responsable, anomena quellegistes els usuaris.

Com neix 'Què llegeixes?'

Comença, l'any 2005, com un joc, una petita competició literària, que dura tres mesos. Lluís Anglada, director del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya, li diu a l'Oriol Comas, creador de jocs: el que hauríeu de fer és un joc amb llibres que dinamitzi la lectura lúdicament. Ell i el Jep Ferret el creen i jo hi entro com a webmaster. En tres mesos vam arribar a deu mil usuaris i l'equip era el mateix per a mil que per a deu mil. Vam ser superats per l'empresa!

I quan torna a posar-se en marxa?

Arran de l'èxit del 2005, el 2007 s'anuncia Més llibres, més lliures , el pla de foment de lectura de la legislatura d'en Tresserras, i ens demanen que tornem. Aquesta vegada el projecte és diferent: són els usuaris els que aporten la informació, amb llibres sempre triats per ells. La web s'havia de construir entre tots i generar debat.

Un exemple de debat d'ara mateix?

Amb el llibre de l'any, Jo confesso , de Jaume Cabré, hi ha lectors que diuen: "A mi m'agrada més Les veus del Pamano ". A partir d'aquí: per què, i rèpliques i contrarèpliques. Els del Boli: Laura Gallego o Maite Carranza, Harry Potter o Crepuscle. Amb els petits, els Llapis, costa més. No fan comparatives. Per ells, o és un deu o és un zero. No estan per orgues: o funciona o és un rotllo, i no m'atabalis!

Com és un quellegista ?

És algú que es pren la paciència d'entrar en un fòrum per parlar de la seva passió: llegir. I que participa en els jocs literaris, i que fa una fitxa, que vota, que recomana vivament una lectura, que pregunta quin llibre pot llegir i que rep la resposta quasi immediatament. És algú que abans ja ha fet un recorregut tot sol a casa seva. El QL? serveix per estimular a llegir més i millor.

Creus que les lectures obligatòries a l'escola fomenten la lectura?

Si llegeixen d'impuls i trien ells, sí. En el QL? , més en lectors de secundària que en primària -o sigui, més en Boli que en Llapis- trobem que hi ha dos fils interessants, i un és sobre lectures obligatòries. Crec que si els que decideixen les lectures obligatòries entressin al QL? n'aprendrien molt. No tots els llibres que tenen èxit entre els nanos són recomanables per a una formació intel·lectual, però n'hi ha que sí. Escoltem que diuen lliurement.

I l'altre fil?

El de les cinquanta lectures a l'any. Hi ha nanos que han llegit cinquanta llibres en un any! A la llista hi trobes els que han llegit per obligació i els que han llegit perquè han volgut. I el què es llegeix amb plaer es recomana amb passió.

L'últim informe PISA sobre lectura i comprensió lectora diu que amb trenta minuts diaris de lectura voluntària es milloren els resultats escolars.

Segurament. El nivell d'expressió que tenen els nanos al QL? és molt bo. I, després de llegir, el que més els agrada és escriure. Estem fent un concurs en homenatge a Rodari que es diu Contes tan llargs com un somriure . Els del fòrum Ploma, els adults, faran de jurat. Als petits els agrada escriure contes a tantes mans com sigui possible, un comença i l'altre continua.

Els escriptors hi entren per veure què diuen dels seus llibres?

N'hi ha que entren per veure en quina posició estan, si estan ben valorats, o com els han votat.

I s'identifiquen?

Alguns ni es registren, però d'altres s'han presentat com a tals i han creat commoció entre el quellegistes . Saber que l'escriptor que admires et contesta fa molta il·lusió.

Deu costar coordinar-ho tot!

La meva feina és continuar alimentant l'interès, quines necessitats hi ha, què està passant a les altres xarxes, pensar com es pot millorar perquè continuï aquest sentiment de comunitat.

On voleu arribar?

Allà on ens portin els lectors. Aquest fòrum el fan els quellegistes . Només existeix en la mesura que ells hi entren cada dia, hi participen i comparteixen aquesta cosa tan privada que és llegir.

Quines altres xarxes recomanes visitar?

Dues xarxes socials esplèndides de catalogació de llibres que ens van inspirar, tot i que no tenim el pressupost per fer-ho que tenen elles són The Library Thing i l'aNobii. Molts quellegistes són de l'aNobii perquè inclou llibres en català i l'altra no. Però algun dia hi arribarem, potser amb aquest nou pla de foment de la lectura: qui ho sap? De moment, seguirem tirant del carro.

stats