CONCLAVE NACIONALISTA
Crònica 12/02/2012

CDC, entre el Govern i el carrer

No deixar el partit a la intempèrie ara que la presència institucional és més gran que mai. És el repte de CDC en el congrés que celebrarà al març i que posarà les bases del partit per als pròxims anys.

Oriol March
3 min

BARCELONA.CDC no vol ser només una font de càrrecs per al Govern. Vol ser al carrer. Vol tenir la màxima presència al territori. Vol ser capaç de generar discurs i coordinar-se al màxim amb els seus representants a les institucions catalanes i espanyoles. Aquests són els principals objectius de cara al pròxim congrés del partit, en el qual Oriol Pujol substituirà Artur Mas a la secretaria general del partit i en què s'articularà el concepte de transició nacional que els dirigents de CDC volen que marqui la segona part d'aquesta legislatura.

El repte és no desnodrir el partit ara que els nacionalistes acumulen més poder que mai: la Generalitat, els ajuntaments de Barcelona i Girona, la gran majoria de consells comarcals i, fins i tot, la Diputació de Barcelona. L'objectiu, com recorda un conseller de la dècada dels noranta, és que no es repeteixi el guió del pujolisme i la política de partit quedi supeditada a la dinàmica institucional. "D'això ens en vam adonar quan vam perdre la Generalitat el 2003, i aleshores vèiem clar que només impulsant l'estructura de partit podíem transitar per l'oposició", recorda aquest alt càrrec.

Les reminiscències sobre aquest passat immediat, en què el partit -de la mà de Pere Macias, entre d'altres- va haver de crear una estructura densa per resistir el pas per l'oposició, encara són recents. Això fa que la coordinació entre alts càrrecs del partit i alts càrrecs institucionals sigui un dels eixos centrals del congrés que CDC celebrarà a Reus els dies 23, 24 i 25 de març.

Agenda única

Mentre els nacionalistes eren a l'oposició, Artur Mas s'encarregava de coordinar l'acció del partit des del carrer Còrsega, seu nacional de CDC. Mas, Francesc Homs, David Madí i Oriol Pujol hi passaven hores per tenir la maquinària ben greixada, tant a nivell orgànic com a nivell de discurs. L'arribada al poder va fer que els nacionalistes es reestructuressin, ja que el partit -malgrat la incorporació d'independents- va ser la principal font de càrrecs institucionals. Homs va saltar a l'executiu com a secretari general de presidència i portaveu, mentre que Pujol es va quedar amb la presidència del grup parlamentari de CiU en un moviment que ja feia intuir que desenvoluparia la seva carrera dins el partit.

La intenció dels dirigents de CDC és que la dinàmica de reunions a Còrsega continuï a ple rendiment i que hi hagi una agenda única que englobi dinàmica interna i dinàmica institucional. "És l'única manera de convertir el partit en un element indispensable", indiquen dirigents nacionalistes. Insisteixen que és des d'aquesta òptica que cal llegir els nomenaments de la nova cúpula.

Pujol serà secretari general i es dedicarà exclusivament al partit -delegarà les tasques al Parlament a Jordi Turull, home de confiança i portaveu a la cambra catalana-, i el falcarà Homs des de la vicesecretaria d'estratègia. L'altra vicesecretaria, que s'ocupa de la coordinació institucional, recaurà en Lluís Corominas. La ponència d'organització -ara en fase de presentació d'esmenes- preveu la creació d'una comissió de coordinació institucional que englobi els portaveus del partit, del Govern i de les cambres legislatives.

L'aparell convergent el completa Josep Rull, que ocuparà la secretaria d'organització i, per tant, serà l'encarregat de gestionar la musculatura territorial. Rull forma part del sector del partit afí a Lluís Recoder, conseller de Territori i Sostenibilitat i representant del sector més socialdemòcrata de CDC. Molt estimat per la militància i de perfil nítidament independentista, la secretaria d'organització ofereix a Rull l'oportunitat de construir un perfil propi mentre Pujol s'encarrega del dia a dia del partit i Homs s'ocupa de la gestió a la Generalitat.

Renovació orgànica

Per sota dels vicesecretaris generals hi haurà tres secretaries executives i tres de coordinació. En aquests càrrecs s'hi trobaran nous valors del partit com Joan Ramon Casals, Neus Munté o Cesca Domènech. També es crearà una secretaria de règim intern, que liderarà Francesc Sánchez i que assumirà part de les funcions de comunicació que liderava David Madí en l'extingida secretaria de comunicació i estratègia.

També es renovaran quatre dels vuit presidents de la federació. La presidència de Barcelona comarques recaurà en Ferran Falcó, regidor a Badalona, en substitució de Jordi Turull. A Girona assumirà el càrrec Pere Vilà, alcalde de Llançà, i a Tarragona qui més possibilitats té de liderar el partit és Josep Maria Cruset, batlle de Riudoms. El partit té previst crear oficines al territori per tal que els càrrecs electes retin comptes davant la ciutadania.

Aquests presidents de federació conviuran amb els barons municipalistes del partit, un grup de dirigents que va créixer arran de les eleccions municipals del 22-M. Un element més en el tauler de joc del congrés de CDC, que vol cuidar més que mai el partit per no repetir els errors del pujolisme.

stats