LES DESAVINENCES AL GOVERN
Crònica 22/03/2011

CDC i UDC topen per successions

L'impost de successions ha tret a la llum que l'engranatge entre CDC i UDC dins el Govern grinyola. Mas va haver d'avalar el seu secretari de Govern, Germà Gordó, que havia estat desautoritzat per Unió.

P. Martí / O. March
3 min
Josep Maria Pelegrí comentant amb Josep A. Duran i Lleida el comitè de govern La direcció d'Unió es manté ferma en la necessitat que el govern compleixi el seu programa electoral i suprimeixi la totalitat de l'impost de successions, malgrat l'opinió del secretari de govern, Germà Gordó, partidari que els familiars de tercer grau el continuïn pagant.

Barcelona.La supressió de l'impost de successions i donacions és una promesa electoral que CiU es va comprometre a dur a terme només arribar al Govern. És el punt 485 del programa electoral i estableix que la decisió serà de caràcter "immediat". Però el que es diu a l'oposició no és tan fàcil d'aplicar quan es governa. Donacions ja va caure de les promeses i la decisió de suprimir successions s'ha anat postergant, cosa que ha despertat algunes crítiques a Unió perquè es considera que l'incompliment dóna ales a l'oposició, sobretot al PP.

L'1 de març Josep A. Duran i Lleida ja va demanar en l'últim consell de govern al qual va assistir que s'accelerés l'anunci de la supressió de successions. La petició no va prosperar i el líder d'Unió va tirar pel dret anunciant-ho el dissabte 12, i va assegurar que es faria abans de les municipals. L'endemà Artur Mas va ratificar la decisió, però l'anunci de Duran va irritar el govern, perquè consideren que el tempo l'ha d'administrar Mas.

Marxa enrere

En aquest clima, l'anunci que el secretari del Govern, Germà Gordó, va fer aquest diumenge, en què assegurava que els familiars de tercer grau hauran de pagar aquest impost, va acabar d'irritar les files democristianes, perquè va ser interpretat com una marxa enrere. A l'entorn del Mas també van incomodar les declaracions, per inoportunes, però el president es va veure obligat a defensar tímidament el seu secretari de Govern assegurant que "Catalunya ho farà igual o millor que Madrid i València", on paguen els familiars de tercer i quart grau, però va evitar l'enfrontament directe amb Unió. El conseller Josep Maria Pelegrí va assegurar que el seu partit se cenyia al programa electoral de CiU. I això inclou la supressió total de successions i de donacions. "Volem que el Govern executi el full de ruta que va guanyar les eleccions del 28-N", va afirmar el secretari general democristià, cosa que es va interpretar com una desautorització de Gordó. Va resultar sorprenent que Pelegrí perjurés que en la reunió del comitè de govern d'Unió no s'havia tractat aquest assumpte.

En tot moment Pelegrí va insistir que no coneixia la proposta perquè se n'havia assabentat per la premsa i que a més no ha vist el document en base al qual el secretari del Govern va determinar els matisos de la reforma de l'impost de successions, que mantenia el pagament per als familiars de tercer grau. "No he vist el projecte de llei ni cap document en què es detalli com anirà la reforma; si Gordó les fa és perquè en sap més detalls que jo", es va defensar el secretari general d'Unió, espolsant-se les puces del damunt. La contundent reacció d'Unió no s'entén si no es té en compte que els democratacristians atribueixen a CDC la filtració de la notícia de la falsificació del currículum de Joana Ortega, cosa que ha agreujat el malestar entre les dues formacions.

Amb un altre to, però en una línia similar a la d'Unió, el departament d'Economia va precisar ahir que la proposta de reforma de successions encara no està tancada i que "encara no s'ha decidit en quins graus de parentiu s'aplicarà ni la bonificació de la quota, és a dir, en quin tant per cent es reduirà", paraules que també vénen a posar en qüestió les afirmacions de Gordó.

El Govern es reuneix aquest matí, però a l'ordre del dia no hi figura tractar aquesta qüestió perquè el departament d'Andreu Mas-Colell encara l'està analitzant i valorant-ne la millor fórmula. Aquest tema el tracta únicament amb el president de la Generalitat, Artur Mas.

stats