Crònica 03/04/2012

CDC endureix el discurs a l'espera de pactar els comptes

CDC adverteix Mariano Rajoy que no votarà a favor dels pressupostos generals si no inclouen els 219 milions de la disposició addicional tercera. El PP de Catalunya demana, almenys, l'abstenció de CiU.

Sara González
2 min
CDC endureix el discurs a l'espera de pactar els comptes

BARCELONA.A l'espera de conèixer la lletra petita dels pressupostos generals de l'Estat, CDC va traçar ahir una línia vermella per definir el sentit del seu vot. O els comptes inclouen els 219 milions de la disposició addicional tercera de l'Estatut corresponents al 2009 o Mariano Rajoy no podrà comptar amb un sí de CiU al Congrés. En tot cas, i més enllà de si Catalunya rebrà els ingressos que espera, els convergents d'entrada arrufen el nas davant uns pressupostos "desconcertants" que no introdueixen el copagament en alguns serveis, no redueixen la despesa en personal que depèn de l'Estat i aposten per una amnistia fiscal que consideren injustificada. CiU espera doncs un gest de Rajoy en la negociació si realment els populars volen seduir la federació.

El nou secretari general de CDC, Oriol Pujol, va plantar cara al PP en la primera reunió del comitè executiu després del congrés que el va erigir com a nou líder del partit. Pujol va subratllar que, amb aquest panorama, ara per ara, la intenció de la federació nacionalista és no donar suport als comptes. I és que els convergents no confien en la inclusió dels 219 milions. Si hi són, CiU haurà de triar si hi vota a favor o bé s'absté en el tràmit al Congrés. Definir el sentit del vot serà més complex si els populars, en un intent de fer equilibris, no inclouen l'ingrés però sí que reconeixen el deute. Sobretot perquè haurien de decidir si donen un vot de confiança a Rajoy. Cal recordar que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va reconèixer públicament els 759 milions corresponents al 2008 i no es van cobrar.

Sigui com sigui, si els 219 milions no hi estan inclosos, la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, haurà fracassat en el seu intent de fer valer el pes català dins del partit. Camacho ha reiterat en les últimes setmanes que el cobrament dels deutes que l'Estat té amb Catalunya és una de les seves prioritats en el seu paper com a interlocutora entre el Govern i la Moncloa.

Ahir el portaveu del PP, Enric Millo, va demanar a CiU que s'abstingués en la votació dels pressupostos i fes un exercici de "responsabilitat equiparable" a la que han tingut els populars catalans amb el Govern. "Artur Mas sap què és rebre una herència enverinada", va dir Millo fent una crida a l'empatia i a retornar el suport donat pel PP als dos pressupostos que ha impulsat Mas durant aquesta legislatura.

Els partidaris del no rotund

El PSC dóna per fet que els pressupostos generals incompliran els compromisos de l'Estat amb Catalunya. La portaveu econòmica del PSC, Rocío Martínez-Sampere, va subratllar ahir que encara que el govern espanyol inclogui els 219 milions i respecti el percentatge d'inversió pública que pertoca a Catalunya, els catalans patiran l'increments d'impostos i la retallada de despesa pública, i va demanar a CiU que actuï "amb coherència". "Cap partit català pot donar suport a uns pressupostos que mantindran l'espoli fiscal sagnant de Catalunya", va reiterar la secretària general d'ERC, Marta Rovira, per marcar distàncies amb CiU.

stats