CRISI DEL DEUTE
Crònica 10/03/2012

La CE va a Madrid per verificar el dèficit

Brussel·les ha enviat inspectors a Madrid per verificar la xifra de dèficit del 2011, que es va enfilar al 8,5% del PIB. La Comissió Europea, però, va negar ahir que no se'n fiï de les dades del govern central.

Laia Forès
2 min
La CE va a Madrid  per verificar el dèficit

BRUSSEL·LESUn grup de tècnics enviats per la Comissió Europea han estat uns dies a Madrid recollint informació sobre el dèficit que va registrar Espanya el 2011, un 8,5% del seu producte interior brut (PIB), dos punts més del que s'esperava. Podria semblar un gest de desconfiança, però el portaveu europeu d'Afers Econòmics, Amadeu Altafaj, va assegurar ahir, un cop els inspectors ja havien tornat a la capital comunitària, que es tractava d'una visita "rutinària", com les que fa habitualment Brussel·les amb tots els estats membres que s'han passat de la ratlla amb el dèficit. "Són missions tècniques regulars. Els experts no s'han desplaçat a Madrid perquè hi hagi dubtes sobre la qualitat de les dades, no tenim raons per dubtar de la fiabilitat de les estadístiques del govern espanyol", va assegurar Altafaj.

Grècia evita la fallida

La situació de Grècia és molt més greu que la d'Espanya, però el país hel·lè va pel bon camí gràcies a haver superat un dels últims obstacles per poder obtenir el segon rescat: l'acord amb el sector privat per condonar més de la meitat del deute. Segons va anunciar ahir l'executiu de Lukàs Papadimos, el 85,8% dels creditors han acceptat l'impagament d'una gran part del deute grec. La majoria perdran prop d'un 75% del que van invertir. Atenes, a més a més, activarà una clàusula que obligarà a acceptar la quitança la resta de bancs i fons d'inversió que no ho hagin fet. Així, s'elevarà fins al 95,7% els creditors que participaran a l'intercanvi de bons i perdonaran 107.000 milions d'euros a l'estat grec.

Alemanya elimina subsidis

D'altra banda, Alemanya, principal promotor de l'austeritat com a via per sortir de la crisi, ha tancat l'aixeta de les subvencions als aturats comunitaris residents al país. Fins ara, l'estat alemany pagava 364 euros mensuals als desocupats sense ingressos procedents de 16 països de la UE. Segons el rotatiu Berliner Zeitung , el creixent nombre d'aturats procedents d'Espanya, Portugal i Grècia, ha motivat que el govern hagi decidit eliminar el subsidi.

stats