HARMONITZACIÓ EUROPEA
Crònica 20/05/2011

La CE expedienta Espanya pels sous dels banquers

Brussel·les va donar ahir un ultimàtum a Espanya perquè apliqui en un termini de dos mesos la directiva de solvència bancària. Es tracta de limitar les "remuneracions perverses dels banquers".

Esther Moix
2 min
El president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i la vicepresidenta Elena Salgado han defensat la normativa europea que fins ara no apliquen.

Brussel·les.La Comissió Europea (CE) va posar ahir en dubte les promeses de la vicepresidenta i ministra d'Economia Elena Salgado per aconseguir que Espanya garanteixi la solvència de la banca i que totes les entitats passin els test d'estrès. Brussel·les va donar un ultimàtum a Espanya per no aplicar les restriccions als salaris dels banquers que preveu la tercera directiva de requisits de capital del 2010.

En la mateixa posició que Espanya es troben cinc països expedientats més (la majoria perifèrics): Portugal, Grècia, Itàlia, Polònia i Eslovènia. El govern de José Luis Rodríguez Zapatero havia d'implementar la normativa comunitària abans de l'1 de gener.

A partir d'ara, les autoritats espanyoles tenen un termini de dos mesos per esmenar la situació i aplicar la directiva de solvència bancària, o la CE denunciarà davant del Tribunal de Justícia de Luxemburg la situació. Al dictamen enviat a les autoritats espanyoles, l'executiu comunitari ha recordat que van ser les pèssimes polítiques de remuneració del sector bancari les que van provocar "la caiguda de diverses entitats financeres de la UE" i van causar "greus problemes al conjunt de la societat".

Reduir riscos

Entre aquestes conseqüències hi hauria, per exemple, la restricció creditícia que practiquen els bancs i que pateixen els ciutadans i les empreses des del 2008. La normativa que Espanya encara no ha aplicat busca, doncs, "garantir la bona salut financera de la banca i reduir riscos excessius i imprudents", entre els quals, s'especifica, "les remuneracions perverses" dels banquers.

Paradoxalment, el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va ser un dels que van donar suport amb més força a aquesta directiva, que defensa la moderació salarial dels banquers i l'assumpció de responsabilitats davant dels riscos financers innecessaris. Com a defensa, des d'Espanya s'argumenta que part de les demandes de la directiva es contemplen a la llei d'economia sostenible.

Sobre les remuneracions, la directiva no estableix límits al sou dels banquers, però sí que registra la facultat per als supervisors espanyols (com ara el Banc d'Espanya) per sancionar "els incentius salarials excessius".

Així mateix, es concreta que els incentius i les primes "han de centrar-se en resultats a llarg termini d'entre tres i cinc anys". Es tracta que el sou fix suposi entre un 40% i un 60% del sou, i que no s'estimuli el producte de risc com a prima salarial. En aquest sentit, la directiva demana expressament que bancs, caixes i fons d'inversió exigeixin al seus empleats que no utilitzin assegurances per compensar en les seves remuneracions els riscos que han pres. Pel que fa a les bonificacions, la directiva estableix que s'hauran d'establir tenint en compte els resultats plurianuals i que només es podran cobrar de forma esglaonada.

stats