Crònica 19/12/2010

La possible victòria obliga a pensar en el relleu

Mentre Rosell espera el resultat de les eleccions a la CEOE, a Barcelona ja es mira de reüll qui seria la persona idònia per ocupar la presidència de Foment del Treball en cas que guanyi i marxi a Madrid.

Elena Freixa
2 min
CEOE, Metallurgica

Barcelona.Una victòria de Joan Rosell a les eleccions de la CEOE faria incompatible que pogués mantenir a llarg termini la presidència de la patronal catalana. Amb això ja hi comptava l'empresariat català quan el dia 18 d'octubre va reelegir Rosell com a president de Foment del Treball, després d'unes eleccions en què el president va derrotar una candidatura liderada per Joaquim Boixareu i que tenia el suport d'organitzacions com la patronal química (Feique) i la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM).

Els noms dels possibles candidats a rellevar Rosell ja sonen des de fa mesos, quan la major part dels empresaris defensaven un Rosell reforçat amb la reelecció a Catalunya per poder tenir opcions de vèncer a les eleccions de la CEOE.

Entre els noms que sonen, el que pren més força és el de l'actual president de la patronal vallesana Cecot, Antoni Abad. Va ser un aliat d'última hora de Joan Rosell a les eleccions de Foment. Ell, en un principi aliat de la candidatura opositora de Boixareu, va desmarcar-se'n després d'arribar a un acord amb Rosell per portar l'empenta renovadora i modernitzadora que defensava des de Foment del Treball fins al nucli de la CEOE. En aquest moviment molts hi van veure un possible acord de suport a canvi de suport. La unitat donava més fortalesa a Rosell per sortir reelegit i anar a Madrid a vendre's com a alternativa real a substituir un desgastat Gerardo Díaz Ferran. A canvi, Abad es podia assegurar un suport futur si finalment la victòria de Rosell a la CEOE obligava a buscar un nou president a Foment. Abad no ha confirmat si es postularia com a candidat, però sí que ha assegurat que la Cecot tindrà un paper destacat en la nova etapa que s'obrirà a la patronal catalana si Rosell venç el dia 21 de desembre a Madrid.

Un altre possible relleu de Rosell seria l'empresari i president de la patronal de la petita i mitjana empresa (Fepime), Eusebi Cima. És un dels vicepresidents de Foment del Treball i, malgrat que tampoc no s'ha postulat, el seu nom apareix a totes les travesses. Cima podria sortir reforçat un cop surti reelegit com a president de Fepime en les eleccions del 17 de gener, a les quals es presentarà sense oposició.

No hi haurà noves eleccions

Fonts empresarials que van donar suport a la candidatura de Boixareu també han posat sobre la taula la possibilitat que la victòria de Rosell obri la porta a unes noves eleccions a Foment del Treball, una opció que no sembla majoritària entre els empresaris, que prefereixen treballar per buscar una persona de màxim consens dins la junta de Foment, que es constituirà el mes que ve.

Qui defensa repetir les eleccions ho justifica assegurant que els electors van votar a l'octubre "en clau espanyola", per donar força a Rosell de cara a les eleccions a la CEOE, però que ara podria haver-hi sorpreses.

Fonts patronals van assegurar a l'ARA, que les eleccions no són una opció real i no convenen. El mateix Rosell té mecanismes per evitar-ho, ja que els estatuts preveuen que, si no hi ha acord, continuï el seu mandat durant tot la legislatura el vicepresident de més edat, que és José Manuel Basáñez.

stats