REFORMES
Crònica 01/02/2012

La CEOE insta a rebaixar les pensions per assegurar el sistema

La CEOE proposa que s'abaixin les pensions a Espanya com a mesura per garantir el futur del sistema de Seguretat Social. Rajoy les ha apujat un 1% aquest any, tal com prometia al programa electoral.

Elena Freixa / Laia Forès
2 min
La ministra de Treball, Fátima Báñez, diu que confia en un ampli suport ciutadà quan es faci públic el contingut de la reforma laboral.

BARCELONA / BRUSSEL·LESLa patronal espanyola va considerar ahir que el finançament de la Seguretat Social necessita noves fórmules per tenir el futur assegurat i va posar damunt la taula la revisió a la baixa de les pensions. La viabilitat del sistema només està garantida amb pensions mínimes, va dir el vicepresident d'Assumptes Econòmics de l'organització, Alberto Nadal.

Les pensions ha estat un dels capítols en què no ha arribat la tisora del govern espanyol, que hi va anunciar una pujada de l'1% aquest any, trencant amb la congelació del 2011. La caixa de la Seguretat Social va tancar el 2011 amb lleugeres pèrdues, segons va avançar l'executiu al desembre. La despesa de pensions durant el gener va fregar els 7.300 milions, un 4,6% més que durant el mateix mes del 2011.

El directiu de la CEOE va proposar, en paral·lel, que s'abaixin les cotitzacions que paguen les empreses i que la pèrdua d'ingressos es compensi per la via de l'IVA i l'IRPF, segons informa Efe. El secretari de Seguretat Social de CCOO, Carlos Bravo, va rebutjar aquesta via perquè portaria més beneficis per als empresaris a base de collar els treballadors per la via dels impostos.

Vigilància europea

La ministra de Treball, Fátima Báñez, haurà de fer lloc al seu departament perquè s'hi puguin instal·lar els experts que la Comissió Europea enviarà aviat a Madrid per supervisar el pla d'ocupació contra l'atur juvenil que ha d'elaborar el govern espanyol seguint els dictats de Brussel·les. La cimera de dilluns va aconseguir imposar als estats membres amb les taxes d'atur juvenil més altes -Espanya, Grècia i Itàlia, entre altres- el disseny de plans específics per crear llocs de treball, que hauran de presentar a l'abril.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, va enviar ahir una carta al govern espanyol per notificar-li que aquest mes enviarà l'equip d'experts en ocupació que col·laboraran amb el departament de Fátima Báñez. En la missiva, Barroso demana a l'executiu de Mariano Rajoy que designi una persona encarregada de treballar amb els tècnics comunitaris.

Els Vint-i-set van decidir dilluns reorientar una part dels 82.000 milions d'euros disponibles en els fons europeus de cohesió social en polítiques d'ocupació i de suport a les petites i mitjanes empreses.

Báñez va tornar a rebre ahir la pressió dels agents socials perquè el govern espanyol destapi el contingut de la reforma laboral. Més encara després que les càmeres pesquessin Rajoy donant per fet una vaga en resposta al nou marc laboral que s'aprovarà aviat. La ministra de Treball es va limitar a dir que confia que la reforma rebrà el suport "de tots els ciutadans".

stats