NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA
Crònica 25/05/2011

La CEOE resol si tanca l'acord amb els sindicats

Miquel Codolar
2 min
Joan Rosell té a les seves mans la negociació.

Madrid.La cançó de l'enfadós de la negociació col·lectiva que va començar el 19 de març es desencallarà aquesta setmana. La junta directiva de la CEOE ha de decidir avui si dóna suport al seu president, Joan Rosell, i li permet signar l'acord. Si és així, el consens s'escenificarà dijous en una nova reunió i el govern espanyol podria aprovar la norma pactada al consell de ministres de divendres. D'aquesta manera, José Luis Rodríguez Zapatero podria treure pit d'alguna cosa a l'executiva federal del PSOE de dissabte. Els negociadors ho donen per fet.

Però és imprevisible saber què pot fer la patronal. Es pronunciarà una setmana després que el comitè executiu critiqués que s'havia pressionat poc els sindicats i que el preacord que hi havia sobre la taula era fluix. La derrota del PSOE del 22-M també podria haver refredat les possibilitats d'acord perquè bona part de l'empresariat se sentiria més fort, segons fonts negociadores. Tot i això, cal considerar el clar caràcter pactista de Joan Rosell, demostrat durant més de 10 anys al capdavant de la patronal catalana Foment, i més recentment en la negociació de fa uns mesos per aconseguir els pactes necessaris per arribar a la presidència de l'organització empresarial espanyola amb seu a Madrid.

Al govern espanyol no li va agradar gens que els agents socials no donessin ahir res per tancat. El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va anunciar que "el desenllaç" de les converses es coneixerà aquest mes. I va advertir que si no hi ha acord, el govern espanyol té clars els "principis" que guiaran la norma.

Els treballadors sota conveni tindran cobertura "sempre i en tot moment", tot i que s'inclouran mesures perquè els empresaris puguin adaptar les condicions laborals a una situació econòmica adversa. També és partidari de la pròrroga automàtica dels convenis. Valeriano Gómez va indicar també que el govern espanyol reforçaria la mediació i l'arbitratge en cas de bloqueig de la interpretació o negociació dels convenis. Aquests són alguns dels temes que s'estan discutint des de fa mesos.

stats