Crònica 13/12/2011

CEOE i sindicats perfilen acords per a la reforma laboral

El president de la CEOE, Joan Rosell, veu "molt a prop" els primers acords amb els sindicats per fer reformes al mercat laboral. El diàleg social té temps fins a Reis per oferir propostes a Mariano Rajoy.

Elena Freixa
2 min
CEOE i sindicats perfilen acords per a la reforma laboral

BARCELONA.El president de la patronal espanyola va assegurar ahir que ben aviat hi pot haver consens amb CCOO i UGT en alguns aspectes per fer canvis en l'àmbit laboral. Malgrat que no va concretar cap punt, els pactes més imminents sembla que són el canvi en el calendari laboral per concentrar festius en dilluns i evitar ponts, així com l'acord sobre les solucions extrajudicials en casos de conflictes entre treballadors i empresa. Segons van explicar a l'ARA fonts properes a la negociació, aquestes són les qüestions en què les converses van més avançades.

La llista de prioritats que patronal i sindicats miren d'acordar abans de la data límit del 6 de gener fixada per Mariano Rajoy consta d'altres punts més delicats en què les distàncies encara són evidents. Es tracta de les condicions per contractar i acomiadar treballadors, controlar l'absentisme i la proposta de la CEOE per moderar salaris.

"Intentarem tancar un parell de temes en els terminis que ens han donat", va dir ahir el president de la CEOE des de Múrcia. Si no s'arribés a cap consens, però, Rosell va defensar que el futur govern de Rajoy passi a l'acció. "Haurà de fer allò per què ha estat escollit: governar", va dir. El responsable de la patronal va reconèixer que les postures, tant per part de la CEOE com de CCOO i UGT són clares i, per tant, ara només queda esforçar-se per trobar punts en comú.

Propostes polèmiques

Entre les propostes més espinoses que la patronal espanyola ha presentat a Mariano Rajoy hi ha la moderació salarial o la creació d'un contracte sense indemnització durant el primer any, segons va avançar ahir El Periódico. Altres idees passen per la creació de petites feines amb jornada reduïda i un sou baix (els anomenats minijobs) com a mesura de xoc per rebaixar les xifres d'aturats actuals.

El futur govern del PP ja ha advertit que caldran sacrificis davant el mercat laboral que hereten i les pressions insistents d'Europa. El responsable d'Economia, Cristóbal Montoro, va advertir ahir que serà difícil crear llocs de treball l'any que ve i que les reformes no es notaran fins al 2013. El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ja ha estès la mà al futur executiu per bastir un gran pacte per l'ocupació a Espanya. Tot i això, ja han posat condicions en temes com ara la moderació salarial, que no rebutgen d'entrada si, a canvi, es moderen preus i beneficis empresarials.

stats