JUSTÍCIA
Crònica 20/05/2011

El CGPJ estudia sancionar un jutge crític amb l'ús del català

Un jutge de Lleida podria ser sancionat per una falta greu o molt greu per dictar una interlocutòria en què va manifestar que és "una falta de respecte i de mínima educació" l'ús del català als jutjats.

Laia Espín
1 min

Barcelona.El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va decidir enviar a la comissió disciplinària del Consell General del Poder Judicial el jutge del contenciós número 1 de Lleida, José Maria Aristóteles Magán, per avaluar les actuacions polèmiques que ha protagonitzat sobre l'ús del català a l'administració de Justícia.

Finalment, després de diverses queixes presentades pel president de l'Audiència de Lleida, professionals del dret, el Departament de Justícia i l'Ajuntament de la Paeria, el 3 de maig, el TSJC va considerar greu o molt greu l'actitud del magistrat. Abans de decidir enviar-lo a la comissió disciplinària, el màxim organ de representació judicial de Catalunya va obri-li un expedient informatiu.

Una falta greu o molt greu li pot comportar des de multes fins a la separació del servei judicial. L'expedient ara està en mans del CGPJ, que haurà de decidir si l'arxiva o si hi ha sanció.

Entre les crítiques de Magán hi ha una interlocutòria on va escriure que "era una falta de respecte i de mínima educació utilitzar la llengua catalana en assumptes que afecten persones de fora de Catalunya". El mateix magistrat ha protestat en diverses ocasions per rebre informació oficial de la Generalaitat en català i n'ha demanat la traducció.

En una altra ocasió, el jutge lleidatà va arribar a posar en dubte la solvència de la Generalitat perquè va impedir que l'administració catalana cobrés una multa de trànsit per por d'haver de tornar-ne els diners en cas que fos anul·lada judicia ment.

stats