Crònica 04/05/2011

La CIA admet que no va dir res de l'operació al Pakistan

Els serveis secrets dels Estats Units van admetre ahir que no van informar de l'operació al Pakistan per por d'una filtració al mateix Ossama bin Laden que frustrés la missió.

Núria Ferragutcasas
2 min
El ministre d'afers estrangers paquistanès va rebre ahir a Islamabad una delegació nord-americana un dia després de la mort de Bin Laden en aquest país.

Washington.L'assassinat de Bin Laden al Pakistan ha tensat les relacions entre aquest país i els Estats Units. Les incògnites sobre la missió i el paper dels uns i els altres van començar aflorar ahir un cop digerida la notícia de la seva mort. Quin va ser el grau d'implicació del Pakistan? Els pakistanesos sabien on era Bin Laden? Per què no se'ls va informar de l'operació?

El director de la CIA, Leon Panetta, va admetre en una entrevista al setmanari Time que el Pakistan no va ser informat de l'operació per por d'una filtració que arribés al mateix Ossama bin Laden. Durant mesos, els Estats Units van considerar incloure el país islàmic en la missió per capturar el terrorista més buscat del món, però finalment, segons Panetta, l'agència d'intel·ligència nord-americana va descartar la possibilitat perquè "es va decidir que qualsevol esforç per treballar amb els pakistanesos podia posar en perill la missió. Podien alertar els objectius".

Per contra, el Pakistan va negar cap fissura en les relacions entre les agències d'espionatge dels dos països. "Sense la nostra participació, aquesta operació no hauria tingut èxit", va dir a l'agència de notícies Reuters una font anònima del Servei d'Intel·ligència Interna (ISI) del Pakistan. I va afegir: "Era possible fer tot això sense la nostra ajuda? No". En la mateixa línia, l'ambaixador pakistanès al Regne Unit, Wajid Shamsul Hasan, va assegurar que la missió "va ser conjunta, en col·laboració secreta, feta de manera professional i acabada amb èxit".

Tot i així, uns documents filtrats l'abril passat per Wikileaks van revelar que les relacions entre els serveis secrets dels dos països no passaven pel millor moment. Les autoritats nord-americanes van descriure l'agència d'intel·ligència pakistanesa, que ara queda molt en entredit, com una organització "terrorista" lligada a Al-Qaida i als talibans.

El Pakistan es defensa

Mentrestant, el president del Pakistan, Asif Ali Zardari, va assegurar en una columna d'opinió publicada al diari Washington Post que les forces pakistaneses no van participar en l'operació. Això tot i que el president pakistanès sí que va destacar que els deu anys de col·laboració entre els Estats Units i el seu país "han permès l'eliminació d'Ossama bin Laden". El ministre d'afers exteriors pakistanès també va desmentir cap col·laboració en la missió i va explicar que els helicòpters nord-americans van aprofitar els punts cecs de la cobertura dels radars que causa el terreny muntanyós del país per entrar al seu territori sense ser vistos.

Alguns analistes nord-americans consideren que és difícil de creure que els serveis secrets no sabien on vivia Bin Laden, tenint en compte que casa seva era a només cent metres d'un centre militar pakistanès. Davant d'aquestes especulacions, el president Zardari va negar rotundament les acusacions i va lamentar que s'acusi el seu país, un dels més atacats per Al-Qaida, d'ocultar on era el líder terrorista. "Alguns, en la premsa nord-americana, han suggerit la falta de vitalitat del Pakistan en la lluita contra el terrorisme", va escriure. "Aquestes especulacions sense fonament poden esdevenir titulars provocadors per als mitjans, però no reflecteixen els fets". Segons el mandatari, el seu país té tants motius com qualsevol nació per "menysprear" Al-Qaida.

stats