Crònica 24/05/2011

La CUP comença a digerir el seu èxit electoral: 101 regidors

Sara González
2 min
La CUP de Berga ha obtingut tres regidors. A la foto, la cap de llista, Anna Maria Guijarro.

Van celebrar la nit electoral fins ben entrada la matinada. Fora del local. Al carrer Ballesteries. Perquè és precisament aquesta "veu del carrer" la que volen representar a l'Ajuntament. Ahir a la CUP de Girona s'havien de fregar bé els ulls perquè encara no s'acabaven de creure que havien aconseguit tres regidors, que a més poden ser decisius a l'hora de triar alcalde. N'esperaven un, però van triplicar les expectatives. Ara arriba l'hora de la veritat. La de descobrir de primera mà com funciona un ajuntament i adonar-se de les limitades opcions que tenen de vehicular unes reivindicacions que topen amb la burocràcia i les lleis per les quals es regeix un sistema que no comparteixen.

"Admetem públicament que no tenim prou experiència", afirma d'entrada el cap de llista de la CUP gironina, Jordi Navarro. Partint d'aquesta premissa, la CUP vol aportar al consistori "compromís, fermesa, convicció, rigor i molta feina" a peu de carrer, com la que fan diàriament les entitats i les associacions de les quals es nodreix. Conscient que amb una majoria de CiU no podran aplicar el seu programa, Navarro ja anuncia que no entraran a formar part del govern, tal com ja van fer i faran altres companys de partit que el 2007 van ser decisius al territori. Un tema a part serà la investidura de l'alcalde. "No volem cuinar cap pacte en un despatx tancat", diu el nou regidor, que afegeix que obriran un procés de diàleg ciutadà per decidir el sentit del vot de la seva formació.

En una situació més còmoda es troben els seus companys de Sant Cugat del Vallès, que encara embriagats per la sorpresa també debutaran al consistori amb dos representants. Davant una indiscutible majoria convergent, la CUP no s'haurà de mullar i s'abstindrà en la votació d'investidura. "La nostra gran aportació serà la de fer entrar la veu de l'associacionisme a l'Ajuntament", afirma Guim Pros, que encapçala la CUP de Sant Cugat.

Sumant experiència

Han quintuplicat el nombre de regidors al territori. De 20 a 101. I tan sols havien presentat una setantena de llistes. La consigna és: "Humilitat, a poc a poc i amb bona lletra", tal com diu Navarro. Amb aquesta filosofia s'han fet un forat, a més de Girona i Sant Cugat, en ciutats mitjanes com Vic, Figueres, Reus i Molins de Rei, entre altres. En alguns casos fins i tot han desbancat ERC. Tampoc són menyspreables els 11.805 vots que la CUP va arrencar a Barcelona, tot i que el llindar del 5% encara queda lluny.

I mentre van guanyant terreny, els regidors que van aconseguir el 2007 es consoliden i van sumant experiència, com els de Vilafranca del Penedès o Sant Celoni, poblacions que han mantingut, respectivament, els seus dos representants. "El projecte està arrelant al país", resumeix Anna Maria Guijarro, líder de la CUP a Berga, on han passat de dos a tres regidors.

stats