Crònica 23/05/2011

La CUP es menja ERC a les ciutats mitjanes

Roger Tugas
2 min
Una victòria de prestigi La "veu del carrer" -com es definia la CUP a Girona- va obtenir tres edils, un resultat que consolida la formació independentista.

AERC se li gira feina, molta feina, de cara al congrés que convocarà avui de cara a la tardor i i on haurà de renovar profundament estratègies i lideratges. Ahir va quedar fora dels ajuntaments de Tarragona, Lleida, Girona i altres importants ciutats com l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, el Prat de Llobregat, Terrassa o Sabadell, i a Barcelona -juntament amb DC i RCat- ha conservat només dos regidors.

El president dels republicans, Joan Puigcercós, va reconèixer uns resultats "molt dolents", però no va comentar que, en molts casos, han estat a causa del creixement -sobretot en ciutats mitjanes- de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP). Aquesta formació independentista ha quadruplicat el nombre de regidors, de 20 a més de 100, i ha obtingut tres edils a destacats consistoris on ERC queda fora, com els de Girona, Vilanova i la Geltrú i Berga o dos a Sant Cugat i Sant Celoni. En altres ciutats també ha superat els republicans i es presenta ja com un potencial rival seriós en l'espai independentista i d'esquerres, sobretot si decideix fer el salt a la política supralocal. A Barcelona, però, no hi ha pogut entrar: s'ha quedat amb un 2% dels vots, gairebé doblant Solidaritat Catalana, la qual, sense Joan Laporta, ha obtingut una cinquantena de regidors al territori.

Els republicans es mantenen com a tercera força en nombre de regidors -gairebé 1.400-, i amb uns 250.000 vots obtenen el 9% dels sufragis, més de dos punts i mig menys que a les municipals del 2007, però dos punts més que el 28-N.

La unitat independentista aconseguida en alguns llocs, com parcialment a Barcelona, tampoc sembla prou per remuntar. Tanmateix, el candidat a la capital, Jordi Portabella, va aprofitar el daltabaix a les altres capitals de demarcació per maquillar el seu resultat. No va negar que fos dolent, però va destacar que han aconseguit "parar el cop" i mantenir representació. Queda molt tocat de cara a optar al lideratge del partit a la tardor, però a nivell estratègic es va mostrar partidari de buscar la unitat independentista. Puigcercós es va expressar en el mateix sentit, però el secretari general d'ERC, Joan Ridao, va desmarcar-se'n i va prioritzar reconstruir un espai de "centre-esquerra catalanista, molt més enllà de l'independentisme". El debat, en tots els àm bits, serà profund.

stats