ELS NOUS AJUNTAMENTS
Crònica 12/06/2011

Cadires buides a Foixà

Narcís Presas
2 min
Escons en Blanc va deixar buides ahir les dues cadires dels dos representants que va obtenir el 22-M. El govern queda en mans dels cinc regidors de CiU.

FOIXÀ (EL BAIX EMPORDÀ)Foixà és un idíl·lic poble empordanès de poc més de 300 habitants i a partir d'ahir també és el primer municipi d'Espanya amb dues cadires buides a l'Ajuntament. Escons en Blanc va aconseguir dos regidors el 22-M i els seus dos representants electes van renunciar ahir a prendre possessió dels càrrecs i a les retribucions econòmiques que els pertocarien. La seva acta no la podrà assumir cap altre regidor ni partit, de manera que durant tot el mandat es visualitzarà la voluntat expressa dels electors de deixar vacants aquestes cadires.

Fa quatre anys Foixà va registrar un 40,85% de vots en blanc. Des del 1995 s'hi presenta una candidatura única de CiU. El 2007 hi va haver moviments per formar una llista alternativa, però finalment no va cristal·litzar, i va quedar una bossa de votants que massivament va optar pel vot en blanc. Escons en Blanc va detectar aquesta anomalia i per això va decidir presentar candidatura, tot i que cap integrant de la llista sigui originari del poble.

L'origen forà de la candidatura és precisament un dels aspectes que menys agrada als regidors electes de CiU. L'altre, el seu oportunisme. "Han vingut a pescar, han tirat la canya i han trobat peix", lamentaven just abans de la constitució del nou consistori. L'alcalde, en canvi, va preferir no parlar-ne més enllà del discurs d'investidura. Amb 83 anys, Joaquim Figuerola és el batlle més gran de Catalunya i des del 1964 és a l'Ajuntament d'aquest típic poble que Josep Pla va batejar com a Empordanet.

Escons en Blanc ha aconseguit dos dels set regidors de Foixà amb un 32,10% dels vots. El 22-M també va obtenir un tercer escó a Gironella (Berguedà), i va concórrer a les quatre capitals catalanes i a algunes de les principals ciutats del país. Antoni Ramon, portaveu i cap de llista, defensa la participació de la seva formació a Foixà: "La nostra intenció no és emprenyar, sinó donar la possibilitat a la gent de no votar la llista única que es presenta i que quedi reflectit durant tota la legislatura". I si hi ha més d'una llista? "El sistema electoral t'obliga a triar entre un cop de peu i un cop de puny, i l'única opció perquè en quedi constància és Escons en Blanc", conclou. També a Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental), Ciutadans en Blanc, que té la mateixa filosofia, va aconseguir un regidor.

Un vot a l'alça

Escons en Blanc reivindica que el vot en blanc sigui computable, i mentre no sigui així s'ofereix com a garantia perquè aquests vots es tradueixin en cadires buides. El 22-M el vot en blanc va créixer fins al 4,1%, una xifra rècord en comicis locals a Catalunya. Ja havia crescut el 28-N fins al 2,91%. És la via que han escollit molts ciutadans per canalitzar la seva desafecció i el seu descontentament. D'altres han optat per moviments de protesta com el dels indignats . En les últimes dades del CIS, del mes de maig, un 22,1% dels enquestats -també xifra rècord- percep la classe política com un problema, només per darrere de l'atur i la crisi. Creix aquesta percepció i el vot en blanc. Un toc d'atenció.

stats