NOU MAPA FINANCER
Crònica 14/01/2011

La Caixa ven part del grup assegurador per mil milions

L'entitat financera es desprèn de bona part del seu negoci assegurador, que fins fa uns mesos era una de les seves prioritats estratègiques. El grup fa caixa per a una futura fusió bancària.

Ignasi Pujol
3 min
Confederacio, Precisament

BarcelonaGir estratègic a La Caixa. L'entitat financera presidida per Isidre Fainé ha acordat la venda d'una part del seu negoci assegurador a Mutua Madrileña per un import de mil milions d'euros, segons han confirmat a l'ARA fonts coneixedores de l'operació.

El grup assegurador, agrupat a SegurCaixa Holding, és una de les activitats que la caixa d'estalvis pensava potenciar més, especialment després de la compra d'Adeslas a Agbar i a l'asseguradora francesa Médéric per un import de 1.178 milions d'euros. Després d'aquesta operació, La Caixa s'havia situat al segon lloc del rànquing d'asseguradores a Espanya, darrere de Mapfre.

Però la profunda transformació del sector financer que està imposant la crisi econòmica (i que el mateix Fainé està pilotant des de la presidència de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi) ha obligat a virar el rumb. Precisament Vida Caixa Adeslas, la filial que engloba les assegurances de salut, és un dels actius inclosos en l'operació amb Mutua Madrileña.

Concretament La Caixa es despendrà del 50% del seu negoci de salut, automòbil (Vida Caixa Auto) i llar (Vida Caixa Hogar). Queden fora de l'operació les activitats d'assegurances de vida, estalvi i l'activitat amb empreses.

D'aquesta manera, La Caixa sacrificarà part del lucratiu negoci assegurador (l'any 2009 va suposar el 17% dels beneficis totals de la caixa d'estalvis, és a dir, 288 milions d'euros) per convertir-se en una entitat financera més gran i solvent. El valor de mercat de SegurCaixa Holding rondaria els 2.380 milions d'euros, segons els resultats de SegurCaixa de l'exercici 2009.

Criteria

SegurCaixa és 100% propietat de Criteria, el hòlding de participades de l'entitat financera. El grup assegurador va néixer el 1992 i actualment és líder en els àmbits de previsió social complementària i salut a Espanya.

La venda a Mutua Madrileña és la segona operació corporativa de més dimensió en el sector assegurador espanyol després de la venda d'Adeslas, que va obligar La Caixa a desprendre's de la majoria d'Agbar. La compra per part de Zurich del 50% del negoci assegurador del Banc Sabadell (tancada el 2008 per 900 milions d'euros) i la compra per part de La Caixa del 50% de Caifor i del 20% de SegurCaixa a Fortis (per la qual va pagar 950 milions d'euros el 2007) són les altres grans operacions del sector.

SegurCaixa, presidida per Ricard Fornesa (expresident de La Caixa i de Criteria), gestionava el desembre del 2009 recursos per valor de 31.051 milions d'euros. L'entitat suma més de 5,8 milions de clients. A l'espera de l'anunci dels resultats definitius del 2010, el benefici net de SegurCaixa fins al setembre va ser de 190 milions d'euros, un 22% més que en el mateix període del 2009.

Estalvi gestionat

El volum total d'estalvi gestionat pel grup assegurador de La Caixa és de 32.900 milions. SegurCaixa té 1.800 agents i corredors d'assegurances i més de 220 oficines pròpies, a més de les 5.300 oficines de La Caixa, que en els darrers mesos han intensificat la seva activitat de comercialització d'assegurances.

Segons fonts financeres, Mutua Madrileña feia temps que estava interessada en els actius de l'àrea asseguradora de La Caixa. La companyia mutualista, nascuda l'any 1930, va registrar un benefici net de 158,6 milions d'euros el 2009 i els ingressos per primes van ascendir a 1.293 milions d'euros. El patrimoni de la mútua se situa al voltant dels 5.500 milions.

Mutua Madrileña té 2,44 milions d'assegurats. Amb la compra del negoci assegurador de La Caixa, la mútua estendrà sensiblement el seu àmbit d'influència, ja que actualment té una quota de mercat del 37,5% a l'àrea de Madrid. A Espanya controla un 9,1% del mercat d'assegurances d'automòbil, el vaixell insígnia de Mutua Madrileña.

La companyia, amb prop de dos mil empleats, ofereix assegurances d'automòbil, moto, vida, salut, defensa jurídica, llar, mort, subsidi, accidents, fons d'inversió i plans de pensió. Les seves principals capçaleres són Mutuactivos (gestora de fons amb un patrimoni gestionat de 2.950 milions), Mutua Inmobiliaria (societat de gestió immobiliària amb 190.535 metres quadrats d'oficines en lloguer), Aresa (filial especialitzada en salut amb 600 centres concertats) i Autoclub Mutua (club d'assistència automobilística).

La venda s'emmarca en el procés de bancarització de La Caixa, com permeten els nous estatuts de l'entitat. La caixa d'estalvis vol jugar un paper actiu en la segona onada de fusions que viurà el sector financer en els propers mesos.

stats