EMISSIÓ D'OBLIGACIONS CONVERTIBLES
Crònica 04/06/2011

La Caixa augmenta fins a 638.000 accionistes la base del futur banc

La Caixa va cloure ahir amb èxit l'emissió d'obligacions per valor de 1.741 milions d'euros, un dels passos previs per la conversió de l'entitat en CaixaBank. La setmana que ve hi haurà un prorrateig.

Toni Garganté
2 min
Isidre Fainé (esquerra) i Joan María Nin a l'inici de la junta de Criteria que va aprovar la conversió en CaixaBank.

Barcelona.L'entitat que presideix Isidre Fainé ha aconseguit incrementar el nivell de solvència amb la comercialització de l'emissió d'obligacions convertibles. Així ha passat d'un capital de màxima qualitat del 9,3% del març passat (ja va augmentar 0,7 punts respecte al desembre del 2010) a l'11%.

Fonts de La Caixa van valorar que el més rellevant ha estat la confiança que els clients i treballadors han dipositat en la venda de les obligacions de 1.500 milions d'euros, que s'ha superat amb escreix, ja que al final s'han subscrit per valor de 1.741 milions i un total de 339.000 ordres de compra. Això ha passat en només 10 dies, i representa que l'entitat ha guanyat 273.000 futurs accionistes, quan les obligacions es converteixin en títols borsaris en un termini de 18 mesos. Aquesta incorporació dels obligacionistes ha elevat la base accionarial actual de 365.000 accionistes de Criteria, que es convertirà a partir del juliol en CaixaBank. Així doncs, els socis minoristes de l'entitat creixeran fins als 638.000. Fainé ja va preveure aquest increment fa setmanes, amb l'objectiu que s'arribi al milió a mitjà termini.

Preu de la conversió

Ara, serà necessari fer un prorrateig -repartiment entre els peticionaris de l'excedent-, que es farà a partir de dilluns i fins al 9 de juny. L'adjudicació de les obligacions sobrants serà lineal i proporcional. La inversió mínima de l'emissió era de 500 euros (obligacions) i comptava amb un límit màxim de 100.000 euros (1.000 obligacions). El preu de la conversió de les accions s'ha situat en 5,25 euros (la cotització de Criteria va tancar ahir per sota, a un valor de 4,99 euros), cosa que suposa el 105% de la mitjana dels preus ponderats de les accions de Criteria durant els 10 dies borsaris hàbils del període de subscripció. Les obligacions tindran una remuneració fixa anual del 7% sobre el nominal, tot i que els cupons es pagaran trimestralment. El primer venciment serà el 30 de setembre. Cada obligació tindrà un valor nominal de 100 euros i haurà de canviar-se per accions de CaixaBank obligatòriament en un termini de 18 mesos per la meitat de les obligacions subscrites. L'altre termini és de 30 mesos per a la resta.

Les mateixes fonts de l'entitat que dirigeix Joan M. Nin van destacar que l'emissió ha tingut èxit en un moment de sobreoferta de productes similars. Cal recordar que la mateixa Generalitat va emetre bons per a particulars de 3.200 milions fa poc més d'un mes, i només cinc mesos després de la primera operació realitzada pel Govern del tripartit.

A partir d'ara caldrà veure l'acollida de la col·locació a borsa d'altres caixes en el seu procés de conversió en bancs. El més rellevant és el cas de Bankia, l'entitat que lidera Caja Madrid i en el qual s'ha inclòs Caixa Laietana. Unnim, la integració catalana de les antigues caixes comarcals de Terrassa, Sabadell i Manlleu, també busca que part del capital estigui repartit entre els clients.

stats