Crònica 25/01/2011

La Caixa busca la seva opció

La solvència de La Caixa no està en entredit. Tanmateix, de cara al futur, l'entitat ha de buscar solucions que li permetin capitalitzar-se, guanyar grandària i poder sortir a l'exterior.

Ariadna Carbonell
2 min
La Caixa busca la seva opció

Barcelona.Les caixes, institucions de llarga trajectòria i arrelament a Catalunya, han viscut en l'últim any una transformació com no havien vist en els seus 200 anys d'història. Però després dels plans que el govern espanyol va anunciar ahir per al sector, cal esperar més transformacions.

La Generalitat vol assegurar la catalanitat de les entitats que no han entrat a formar part de les fusions fredes, és a dir, La Caixa, CatalunyaCaixa i Unnim -Penedès i Laietana han entrat a formar part dels SIP Mare Nostrum i Caja Madrid, respectivament-. Però l'encaix de totes les entitats és una tasca que costa dibuixar.

Què farà La Caixa?

La principal incògnita continua sent La Caixa, que tanmateix podria definir la seva estratègia aviat. De fet, no es descarta que mogui fitxa en el consell d'administració d'aquesta mateixa setmana, que també celebra Criteria, el seu braç inversor. L'opció més clara passaria per transferir la seva activitat al holding de participades, que es convertiria en un banc. Les participacions industrials de La Caixa penjarien d'una altra pota, la qual cosa allunyaria les penalitzacions que la nova normativa per al sector financer europeu aplicarà a aquest tipus d'inversions. La caixa catalana ja va comunicar aquest mes la venda de part del seu negoci assegurador a Mutua Madrilenya, una altra de les inversions que penalitza la nova normativa de Basilea III. Per últim, l'obra social podria anar a parar a una fundació.

Definida la transformació, l'entitat podria pensar en una operació que li permetés guanyar grandària i el Banc Sabadell segueix en el punt de mira, tot i que les converses estan aturades després de les negatives del Sabadell. L'entitat que presideix Josep Oliu estaria ara a l'espera de la transformació que es prepara des dels despatxos de les torres negres de l'avinguda Diagonal. L'entitat que presideix Isidre Fainé presenta els seus resultats anuals el proper divendres i tindrà ocasió d'explicar-se.

Tanmateix, el Govern català pateix pel futur d'Unnim i, sobretot, de CatalunyaCaixa, i busca solucions per evitar que aquestes dues entitats deixin de tenir els seus centres de decisió dins de les fronteres del país. Per això a la Generalitat tampoc veuen amb mals ulls un acostament entre el Sabadell i CatalunyaCaixa.

CatalunyaCaixa i Unnim Unnim i CatalunyaCaixa -dues de les entitats que van suspendre els tests d'estrès del passat estiu- encaren ara, a més, noves proves de solvència i requisits del govern espanyol. La fusió de les caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa estudia tancar 50 oficines i retallar 100 llocs de treball via baixes incentivades i prejubilacions. Per la seva banda, CatalunyaCaixa ha proposat retallar els sous dels seus empleats en un 5% i congelar les aportacions als plans de pensions.

stats