TECNOLOGIA COMERCIAL
Crònica 24/03/2011

La Caixa impulsa el pagament amb targeta

La Caixa i Visa repartiran a les Illes Balears 130.000 targetes que no hauran de tocar l'aparell lector. És el primer llançament a gran escala en una regió d'Europa d'aquest sistema de cobrament sense diners.

Enric Borràs Abelló
2 min
Les primeres proves amb targetes es van fer ahir a Palma.

Palma.A partir del maig a les Illes Balears es podrà pagar amb una mena de targeta que ni tan sols haurà de tocar l'aparell lector i que, per a compres de menys de vint euros, no necessita que es teclegi el número PIN. Fa servir tecnologia contactless (sense contacte) i la rebran de franc els 130.000 clients de La Caixa de l'arxipèlag. També es renovaran de franc els aparells lectors dels 5.000 comerços clients de l'entitat.

Les Illes Balears es convertiran així en la primera regió d'Europa on es podrà fer servir aquesta tecnologia "amb normalitat", va anunciar ahir el director general adjunt executiu de La Caixa, Juan Antonio Alcaraz. Aquest pioner llançament a gran escala és per abordar l'últim gran repte dels bancs i les entitats de crèdit: els petits pagaments. "El nostre objectiu és aconseguir eliminar algun dia el diner físic", va dir Alcaraz, sense embuts. I per fer-ho han d'aconseguir que els petits pagaments siguin més fàcils i ràpids.

Amb el pas de la targeta de banda magnètica a la que du el xip -la majoritària ara-, el procés de pagar es va fer més ràpid i els clients es van poder estalviar signar una còpia del comprovant. Amb la targeta contactless , s'estalviaran haver de teclejar el número PIN per als pagaments petits i no hauran de col·locar la targeta dins l'aparell lector, tan sols els caldrà acostar-la i mostrar el document d'identitat al dependent. "Per a un sol pagament s'estalvia poc temps, però imagineu-vos el que es pot guanyar en un establiment on es fan centenars o milers de cobraments al dia", va dir Alcaraz.

Doncs bé, el pròxim pas és ben clar: substituir la targeta pel telèfon mòbil. De fet, la tecnologia d'aquestes targetes és molt semblant a la dels pagaments amb mòbil, però els telèfons actuals no estan preparats. Amb tot, els aparells lectors que La Caixa donarà als comerços sí que estan a punt per cobrar pagaments amb mòbil. L'entitat ja va fer l'any passat a Sitges una prova pilot d'aquest sistema. Ara, la targeta no és cap tecnologia en proves, tal com va deixar clar el director executiu de La Caixa a les Balears, Joan Ramon Fuertes, sinó una manera de pagar que ben aviat s'escamparà.

stats