SECTOR FINANCER
Crònica 23/09/2011

La Caixa s'interessa per la CAM

La Caixa estudia el llibret de condicions per adjudicar-se la CAM. No ha presentat cap oferta en ferm, però el consell d'administració de CaixaBank va acordar ahir optar a la privatització.

Toni Garganté
2 min
L'entitat que presideix Isidre Fainé, que ja va absorbir fa un any Caixa Girona, opta ara a fer el mateix amb la CAM.

Barcelona.Dilluns s'inicia la cursa final per a la subhasta de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), que el Banc d'Espanya vol enllestir abans de les eleccions del novembre. Les entitats financeres que vulguin preparar una oferta vinculant hauran de presentar primer el que s'anomena una declaració preliminar d'interès. Això últim és el que va aprovar ahir el consell d'administració de CaixaBank, segons van destacar fonts financeres. Portaveus de la primera caixa catalana no van voler fer declaracions.

Així, l'entitat que presideix Isidre Fainé s'ha convertit en la primera que transcendeix que s'interessa per la CAM. De fet, el Banco Santander, el BBVA i CaixaBank són les tres entitats que tenen més capacitat per digerir els 71.000 milions d'euros d'actius que manté la CAM, tot i que en cercles financers es creu que l'anglès Barclays també pot presentar la seva opció dilluns. Més d'una vintena d'entitats, una dotzena estrangeres, ja fa dies que es miren el plec de condicions elaborat pel Bank of America-Merrill Lynch, segons informa l'agència Efe.

Les mateixes fonts financeres van remarcar que el Banc Sabadell, que ahir també va celebrar reunió del consell d'administració, encara no ha aprovat presentar-se a la subhasta, però ho pot fer avui mateix. Les caixes basques i Ibercaja són altres entitats que tenen bastants números per quedar-se amb actius de la CAM.

Per fer atractiva la venda d'aquesta caixa, el Banc d'Espanya preveu pràcticament regalar-la. Això vol dir que absorbirà el 80% de les pèrdues que no puguin cobrir-se amb els 2.800 milions que ha injectat de fons públics. La resta d'actius tòxics que apareguin fins al 2021 els cobrirà igualment el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

L'interès dels compradors passa pel negoci de la CAM, malgrat els riscos que comporta pels actius immobiliaris (el FROB ha preparat un esquema de protecció) i per la duplicitat de la xarxa d'oficines i l'excedent de plantilla que representa. A més, l'entitat que s'adjudiqui la caixa haurà de canviar la dinàmica del negoci. La CAM, intervinguda pel Banc d'Espanya el 23 de juliol, va generar unes pèrdues de 1.136 milions durant el primer semestre d'aquest any, amb un nivell de morositat del 19%, molt per sobre de la mitjana del sector.

stats