ENERGIA
Crònica 29/09/2011

La Caixa tanca files amb Brufau a Repsol

El consell de Repsol ha aprovat els tràmits per fer fora els consellers de Sacyr i Pemex en considerar que hi ha conflicte d'interessos. La Caixa expressa el seu suport total al president del grup, Antoni Brufau.

Ignasi Pujol
2 min
El president executiu de Repsol, Antoni Brufau, nomenat per La Caixa el 2004.

Barcelona.Repsol no donarà el braç a tòrcer en la batalla accionarial iniciada el 29 d'agost amb l'anunci de l'aliança entre la constructora Sacyr i Petróleos Mexicanos (Pemex) per sumar el 29% de les accions i aconseguir pràcticament el control de la companyia.

El consell d'administració de Repsol va aprovar ahir un document contundent que deixa clar que no pensa cedir davant les pretensions de Sacyr i Pemex, que qüestiona especialment la tasca del president executiu de la petroliera espanyola, Antoni Brufau.

El text enviat a la CNMV pivota sobre tres punts principals. En primer lloc, el màxim organisme de decisió va decidir "instar Pemex i Sacyr Vallehermoso a deixar sense efecte l'acord d'accionistes".

El consell va "manifestar al president i a l'alta direcció la total confiança del consell en la gestió que es va duent a terme" i va aprovar la modificació de dos articles del reglament del consell per protegir l'interès social de Repsol davant de "situacions de conflicte d'interès especialment rellevants". A la pràctica, aquest últim punt suposa iniciar els tràmits per fer fora del consell els representants de Sacyr i la petroliera estatal mexicana Pemex.

Els acords de la sessió d'ahir, la primera després de l'anunci del pacte accionarial entre Sacyr i Pemex, van rebre els vots a favor de tots els consellers de Repsol a excepció dels de Luis del Rivero, president de Sacyr; José Manuel Loureda Mantiñán, conseller en representació de la constructora, i Juan José Suárez Coppel, director general de Pemex.

El paper d'Abelló

Un fet molt destacable va ser el paper de Juan Abelló, accionista de Sacyr i conseller a Repsol en representació de la constructora. Segons fonts del sector, Abelló, que juntament amb Demetrio Carceller (amb qui controla conjuntament el 26% de Sacyr) lidera l'oposició a Del Rivero a Sacyr, va llegir a l'inici del consell d'ahir un document en el qual expressava el seu suport a Repsol i La Caixa, i acte seguit va marxar sense votar, i va trencar així la unitat d'acció dels consellers de Sacyr.

Especialment decisiva va ser l'actuació de La Caixa, que fins ara s'havia mantingut en un segon pla en aquest conflicte i havia manifestat que només s'expressaria al consell. L'entitat financera, que seu al consell de Repsol Isidre Fainé i Juan Maria Nin, president i director general de La Caixa, respectivament, va tancar files amb Brufau (nomenat president de Repsol el 2004 a instància de La Caixa). CaixaBank és el segon accionista de Repsol, amb el 12,8% del capital, i està especialment interessada a preservar l'aliança amb Repsol a Gas Natural Fenosa, participada en la que sumen conjuntament un 68% de les accions.

El consell de la petroliera també va acordar "donar instruccions als serveis de la companyia perquè adoptin tantes mesures i accions en dret com siguin necessàries en defensa de l'interès social".

El grup ha destacat "la importància de preservar la independència de Repsol i el desenvolupament de la seva pròpia estratègia en interès de tots els accionistes". Repsol va tancar ahir amb una capitalització a la borsa de 24.344 milions.

stats