EL SECTOR IMMOBILIARI I LES ENTITATS FINANCERES
Crònica 18/03/2011

La Caixa torna a apostar per l'habitatge social

En els últims anys, l'habitatge ha tornat a agafar força en les prioritats de La Caixa. L'Obra Social invertirà 720 milions d'euros en la construcció de més de 4.000 pisos de lloguer més barats que l'HPO.

Ariadna Carbonell
3 min
La Caixa torna a destacar l'accés a l'habitatge com un dels objectius de la seva Obra Social. Utilitzarà solars adjudicats a Servihabitat per construir-hi pisos de lloguer.

Barcelona.Per Catalunya hi ha molts blocs d'habitatges que encara es coneixen com "els pisos de La Caixa", tot i que fa temps que han passat a altres mans. L'Obra Social de l'entitat ha optat per potenciar el seu pla de vivenda per posar el seu gra de sorra en la millora de l'accés dels joves, les famílies i les persones grans a l'habitatge. L'entitat va anunciar ahir que amplia el seu programa de lloguer assequible amb la construcció de 1.142 pisos per a famílies, que se sumaran als 3.000 immobles per a joves i gent gran que va posar en marxa el 2004.

Amb aquesta acció, l'entitat mata dos pardals d'un tret. D'una banda, facilita que els joves s'independitzin i els avis visquin en habitatges dignes. De l'altra, cancel·la el deute d'alguns promotors amb problemes amb La Caixa, mitjançant la compra de solars en cartera de Servihabitat, la filial immobiliària de l'entitat. L'Obra Social invertirà 720 milions d'euros amb l'adquisició del sòl i la construcció dels més de 4.000 habitatges de lloguer. De moment, La Caixa descarta una ampliació addicional del programa a curt termini. "Més endavant ja ho veurem", va explicar Jaume Lanaspa, director general de la Fundació La Caixa. Lanaspa va afegir que Habitatge Assequible no pretén solucionar el problema de la vivenda a Espanya, però sí donar exemple que es poden construir pisos "econòmics, de qualitat i sostenibles".

Jaume Cabré, conseller delegat d'Habitatge Assequible de l'Obra Social, va explicar que l'entitat financera ha descartat la compra de pisos o promocions ja acabades a Servihabitat perquè, o bé no n'hi havia als indrets on hi ha més demanda, o bé aquests immobles no s'adaptaven als estàndards requerits. És a dir, les qualitats d'aquestes promocions sobrepassen o no arriben a les exigències del programa. De tota manera, Cabré va afegir que si en algun moment s'amplia el programa i hi ha construccions que s'adeqüen als estàndards, es valorarà l'opció d'utilitzar-los per a l'Obra Social.

Els 1.142 nous pisos de lloguer assequible per a famílies estaran distribuïts en promocions a Catalunya -que concentrarà el 60% de l'oferta-, el País Basc, Cantàbria, Múrcia, Madrid i Andalusia. La majoria disposaran de tres habitacions, aparcament i traster. El preu dependrà de la seva ubicació, però en línies generals, se situarà entre els 400 i els 500 euros mensuals a Barcelona, Madrid o Bilbao. En el cas dels habitatges per a joves i gent gran -més petits, d'una o dues habitacions- el preu del lloguer baixa fins als 300 euros a les grans capitals i estaria al voltant dels 170 euros a llocs com Sevilla.

Requisits de sol·licitud

El programa d'habitatge assequible va néixer el 2004 destinat a facilitar l'accés a l'habitatge de joves entre 18 i 35 anys i de gent més gran de 65 anys. D'aquesta primera partida es van construir 3.000 pisos, 2.777 dels quals ja han estat adjudicats. La segona tongada, amb 1.142 habitatges per a famílies, s'anirà adjudicant fins al 2013. Els sol·licitants hauran de demostrar uns ingressos no superiors a 4,5 vegades el valor ponderat de l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM) i no tenir un altre habitatge en propietat. Com que la majoria de pisos es construiran en sòl lliure, La Caixa no exigirà els requisits del mercat de la protecció oficial.

L'entitat financera va explicar que l'assignació dels pisos es fa per sorteig davant de notari. Cada pis acumula, de mitjana, unes 30 sol·licituds, tot i que les xifres varien molt depenent de l'indret on estigui ubicat. Així, les promocions de Barcelona o Madrid poden tenir al voltant de 100 sol·licitants per pis, mentre que als pobles es redueix significativament, per sota dels 20. La Caixa també va fer referència al fet que l'ocupació dels pisos del programa d'habitatge assequible és del 98% -el 2% restant sol correspondre a famílies que han incrementat els seus membres o a persones que han millorat el seu nivell de renda i volen canviar de pis-. La rotació d'aquests immobles se situa en el 5%, mentre que els impagaments són molt escassos, únicament de l'1%.

stats