REORGANITZACIÓ FINANCERA
Crònica 16/05/2011

CaixaBank capta l'interès a borsa

La reconversió de Criteria en CaixaBank beneficia els 300.000 petits inversors, ja que perdrà el regust de simple tenidora de participacions. A partir d'aquest estiu, CaixaBank integrarà el negoci financer.

Toni Garganté
2 min
Isidre Fainé (esquerra) i Joan Maria Nin van explicar en la junta de dijous els canvis en l'organització de La Caixa.

Barcelona.La reordenació del sector financer que ha impulsat el Banc d'Espanya en els últims mesos ha estat un maldecap constant per a bancs i caixes. També per a La Caixa, que ha hagut de crear CaixaBank sobre la base de l'actual Criteria.

Però l'entitat que presideix Isidre Fainé ha aprofitat l'avinentesa per fer més atractiva la futura cotització de CaixaBank, i ha aconseguit neutralitzar la penalització que s'atribueix a Criteria des de la seva sortida a borsa l'octubre del 2007, segons la mateixa documentació dipositada a la CNMV després de la junta d'accionistes de dijous. Els inversors han vist sempre al braç inversor de La Caixa com un simple hòlding, una societat sense activitat que només rep els dividends i altres rendiments de les seves participades industrials (Telefónica, Repsol, Gas Natural, Abertis i Agbar). Els petits accionistes han entès que era millor participar directament en aquestes empreses.

Per contrarestar aquesta percepció, des de Criteria sempre s'ha respost que la cartera de participacions "no és replicable", cosa que vol dir que un inversor no obté el mateix rendiment comprant, per exemple, títols de Gas Natural que dipositant part dels seus estalvis en el hòlding de La Caixa. En el cas del hòlding, l'inversor ha de pensar que a més pot tenir accés a les inversions bancàries a l'estranger (BEA, Erste Bank i Inbursa) i al rendiment d'altres filials que no cotitzen, com ara Port Aventura o el negoci assegurador.

Més visibilitat

En tot cas, la integració de l'activitat bancària en el que serà a partir del juliol CaixaBank beneficia tant la mateixa entitat, que guanya en visibilitat en el mercat borsari, com el petit inversor, que entén millor el negoci. El mateix Fainé, en la roda de premsa prèvia a la junta de la setmana passada, va reconèixer: "Els nostres clients sempre han mostrat interès a convertir-se en accionistes", referint-se a la previsió de doblar, com a mínim, la quantitat d'accionistes a curt termini. Però l'actual moment econòmic i les possibles operacions similars que plantejaran altres entitats financeres com Bankia, que lidera l'antiga Caja Madrid, juguen en contra d'aquestes previsions.

El procés de bancarització de La Caixa suposarà que a llarg termini l'entitat que dirigeix Joan Maria Nin aconsegueixi un coixí d'accionistes minoristes d'un milió de persones. Una de les peces claus en aquesta transformació serà la pròxima emissió de 1.500 milions d'euros en bons obligatòriament convertibles. Aquest producte ofereix una rendibilitat del 7%.

stats