Crònica 09/07/2011

CaixaBank cau un 3,5% els primers sis dies de cotització

T.g.
2 min

Barcelona.En els seus sis primers dies de cotització, CaixaBank ja ha tingut temps de tastar el correctiu que han experimentat els bancs a la borsa. En concret, les accions de la transformada Criteria han caigut un 3,5% des de divendres. El resultat hauria estat millor sense tenir present la sessió d'ahir, en la qual va patir la segona caiguda més important de l'índex Íbex després de Banc Sabadell (vegeu el quadre annex).

Fonts financeres consultades van destacar que el valor ha perdut l'efecte hòlding que conservava Criteria, i que ja s'havia descomptat des del gener. Això vol dir que les accions cotitzaven a un preu més baix, penalitzades perquè era només una societat tenidora d'accions d'altres empreses, algunes ja cotitzades. Amb la transformació en CaixaBank, aquest efecte ha desaparegut, però han emergit dues lloses que abans no hi eren: l'elevada exposició al mercat espanyol i l'elevat pes de les hipoteques en el seu negoci, segons van manifestar els mateixos portaveus.

CaixaBank concentra gran part de la seva activitat a Espanya, a diferència dels dos grans bancs espanyols: Santander i BBVA. D'altra banda, l'entitat que presideix Isidre Fainé ha incorporat el negoci financer de La Caixa, que amb Criteria no hi era. Servihabitat, l'empresa que aglutina els actius immobiliaris, n'ha quedat fora, però l'activitat hipotecària, amb els seus riscos i provisions, es manté a dins de CaixaBank, i això implica que rep la penalització dels inversors. Amb tot, les mateixes fonts van concloure que les pròximes sortides de Bankia i Banca Cívica encara rebran càstigs més forts.

MicroBank

D'altra banda, La Caixa no perd la seva voluntat social. MicroBank, l'entitat del grup dedicada a microcrèdits es va presentar ahir en una jornada celebrada a París, prèvia a la reunió del G-20. El president de l'entitat, José Francisco de Conrado, va destacar en el seu parlament la tasca que s'ha fet des del 2007, dirigida a emprenedors i petits empresaris amb risc d'exclusió del sistema financer tradicional, amb préstecs de fins a 25.000 euros.

A la jornada hi va assistir la directora del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde; el director general de la Federació Nacional de Caixes d'Estalvis Franceses, Chris de Noose, i el vicepresident del Banc Europeu d'Inversions (BEI), Plutarchos Sakellaris.

stats