Crònica 15/07/2011

CaixaBank se situa en el cinquè lloc europeu del sector sense ajudes

Toni Garganté
2 min
La seu de Barcelona ja fa dies que ha canviat el nom de Criteria pel de CaixaBank.

Barcelona.CaixaBank s'ha situat entre els cinc primers bancs europeus en beneficis i que no han rebut ajudes públiques. Sense considerar aquest últim detall, l'entitat que presideix Isidre Fainé apareix entre els deu principals. Així de contundent es va mostrar el conseller delegat de l'entitat, Joan Maria Nin, ahir en una conferència pronunciada al Círculo Ecuestre de Barcelona.

Nin va argumentar que CaixaBank s'ha anticipat a l'actual crisi del deute, referint-se al fet que ha estat capaç de transformar Criteria en CaixaBank en el "moment oportú" (va sortir a borsa l'1 de juliol). D'aquesta manera es va referir a la incertesa del seu principal competidor, Bankia, que té previst cotitzar el dia 20, enmig de les turbulències financeres. Amb tot, va considerar que amb la sortida als mercats de Bankia i de Banca Civica gairebé el 80% del sistema financer espanyol estarà sanejat.

El conseller delegat, que va avisar de l'escalfament de l'economia xinesa i de la situació delicada d'endeutament dels Estats Units, va destacar que les proves d'estrès que avui es faran públiques "han retocat les condicions alguns cops, cosa que vol dir que en un futur tot es pot perfeccionar".

També va parlar de l'avantatge competitiu dels bancs espanyols sobre la resta d'entitats europees, és a dir, l'Amèrica Llatina. Va esmentar la crisi immobiliària i va destacar que "ja hem arribat al punt d'inflexió" de caiguda de preus, tot i que va fixar la recuperació del sector en el 2014. Finalment, Juan Maria Nin va remarcar el perill d'empobriment de les classes mitjanes socials, "que es proletaritzen amb aquesta crisi, situació que preocupa a tothom".

Mutua Madrileña

D'altra banda, Mutua Madrileña va tancar ahir la compra del 50% del capital de SegurCaixa Adeslas, l'asseguradora del ram no vida de La Caixa. L'operació, pactada fa mesos, ha tingut un cost de 1.075 milions d'euros i ja té totes les autoritzacions.

El consell d'administració de SegurCaixa Adeslas estarà format per sis membres de cada un dels socis, malgrat que el president serà nomenat per l'entitat madrilenya. De fet, el càrrec ha anat a parar al fins ara director general de l'àrea asseguradora de Mutua Madrilenya.

stats