REFORMA DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 02/07/2011

CaixaBank ensopega en el seu debut

El primer dia de cotització de CaixaBank no va acabar amb els guanys sempre desitjats. Això sí, l'entitat va rebre el suport de les agències de qualificació, que van millorar la nota del banc de La Caixa.

Ariadna Carbonell
2 min
El president de La Caixa, Isidre Fainé, somrient ahir a la borsa de Madrid després  del toc simbòlic de campana d'inici de cotització de CaixaBank.

Barcelona.L'escenografia a les borses de Barcelona i Madrid era l'habitual d'una sortida a la borsa, amb toc de campana inclòs. Però CaixaBank no s'enfrontava ahir al que en llenguatge borsari s'anomena una oferta pública de venda (OPV) -com la que preparen Bankia i Banca Cívica per al 20 de juliol- sinó al fet de fer efectiu el traspàs del negoci financer de La Caixa a l'antiga Criteria, i per tant, al fet de convertir-se en un banc cotitzat. A les nou del matí, l'acollida de la transformació de la primera caixa catalana entre els inversors va semblar que confirmava els millors pronòstics i les accions de l'entitat s'enfilaven per sobre del 3%. Però a poc a poc l'eufòria es va anar desinflant i els títols van tancar la primera sessió amb un retrocés de l'1,1% fins a 4,76 euros.

Tanmateix, si bé la sortida a la borsa sol ser el termòmetre de la confiança dels inversors en el projecte d'una companyia, en el cas de CaixaBank els experts consideren que el comportament d'ahir pot no ser significatiu. Els inversors fa sis mesos que mesuren la fortalesa del nou banc, que s'ha traduït en un suport que han absorbit les accions de la desapareguda Criteria, que van accentuar la seva millora a la borsa des que l'entitat va anunciar la transformació al gener (vegeu gràfic). Ahir a la Borsa de Barcelona, el conseller delegat de CaixaBank, Joan Maria Nin, no va voler aventurar un pronòstic per l'acció. El president de l'entitat, Isidre Fainé, va mullar-se una mica més a Madrid. Va assegurar que el valor és un "corredor de fons" amb una política sostinguda de bons dividends.

L'estrena de CaixaBank va coincidir amb el vistiplau que van donar a l'entitat les agències Fitch i Standard&Poor's. Totes dues van elevar la qualificació del banc cotitzat de La Caixa i en van valorar la fortalesa en el mercat minorista, l'estabilitat dels dipòsits, l'alta liquiditat i les bones ràtios de capital.

Eufòria a la borsa

CaixaBank no va poder aprofitar ahir l'embranzida que va experimentar la renda variable. L'Íbex-35 va tancar la setmana amb una pujada acumulada del 7%, propulsada per la llum verda al traspàs de l'últim tram del rescat de Grècia, una injecció que eixugarà les necessitats immediates de capital del país i que allunya el risc de contagi a altres economies també fortament endeutades.

La prima de risc també es va relaxar des de màxims històrics i es va desinflar per sota dels 240 punts. El president de la Borsa de Barcelona, Joan Hortalà, picava l'ullet a La Caixa i atribuïa aquesta millora a l'estrena als mercats de l'entitat. Compliments a banda, la percepció de risc envers Espanya es va reduir durant la setmana després que Grècia aprovés el nou pla d'ajust que li obre la porta als fons europeus.

stats