LA TRANSFORMACIÓ DE LA CAIXA
Crònica 13/05/2011

CaixaBank tindrà un milió d'accionistes

Els accionistes de Criteria van donar ahir el seu vistiplau als plans de bancarització de La Caixa. Amb aquesta rúbrica l'entitat inicia una nova etapa en què vol aconseguir el 15% del mercat bancari espanyol.

Ariadna Carbonell
2 min
El tret de sortida de caixabank El president de La Caixa, Isidre Fainé, entre el director general de l'entitat, Joan Maria Nin, i el conseller director general de Criteria, Gonzalo Gortázar. L'entitat catalana ja té els deures fets per enfrontar-se a les noves exigències del mercat i per créixer, tant a Espanya com a l'estranger. CaixaBank preveu tenir una quota en el mercat espanyol del 15%.

Barcelona.La Caixa va donar ahir el tret de sortida oficial al seu procés de bancarització, una nova etapa que tindrà com a novetat principal el salt de la primera entitat financera catalana als mercats. "Fa temps que hi ha molta gent interessada a ser accionista de La Caixa", va dir el president de l'entitat, Isidre Fainé, durant la roda de premsa prèvia a la junta. Amb aquesta informació Fainé va deixar entreveure que l'entitat espera una alta demanda en la col·locació de bons obligatòriament convertibles en accions de 1.500 milions d'euros que La Caixa posarà en marxa d'aquí poc. Tant és així que la caixa catalana espera doblar aviat sense gaires problemes els 300.000 accionistes actuals de Criteria -el hòlding cotitzat de participades que es convertirà en CaixaBank un cop transferits els actius i passius financers de La Caixa i segregades algunes participacions- i arribar al milió a mitjà termini.

L'emissió de bons convertibles en títols del nou banc cotitzat va centrar l'interès dels actuals accionistes de Criteria, ateses les preguntes que van formular als directius durant la junta. Un cop col·locats aquests 1.500 milions d'euros, La Caixa preveu que la seva participació en el nou banc es reduirà en un 7% des del 81% actual. Aquest 74% encara podria reduir-se més en un futur, tot i que La Caixa reitera que sempre mantindrà un mínim del 51% de la nova entitat.

Això pel que fa a l'operació de transformació de la caixa catalana. Però els plans de La Caixa van més enllà de la naturalesa de l'entitat i així ho va deixar clar Fainé en destacar que el pla estratègic de CaixaBank fins al 2014 preveu créixer de manera orgànica però també a través d'adquisicions per assolir una quota de mercat del 15% a Espanya. Aquest objectiu suposa que La Caixa haurà de millorar la seva penetració en un 50%, ja que actualment concentra al voltant del 10% del mercat. En aquest sentit, l'entitat preveu augmentar el nombre d'oficines, de les 5.400 actuals a 6.000.

Isidre Fainé també es va referir ahir a l'entrada del magnat mexicà Carlos Slim a l'accionariat de Criteria. El president de la primera entitat catalana va ressaltar la sintonia existent entre La Caixa i l'home més ric del món segons la revista Forbes . Fainé va explicar que La Caixa ha anat ampliant la seva participació a Inbursa, el braç financer de l'imperi Slim, fins al 20%. De la mateixa manera, l'empresari mexicà podria anar fent-se més present a l'accionariat de CaixaBank.

stats