REORGANITZACIÓ FINANCERA
Crònica 24/03/2012

CaixaBank ultima la compra de Banca Cívica

CaixaBank ha rebut l'acceptació de la cúpula directiva de Banca Cívica per negociar una fusió. És el primer pas per estudiar la lletra petita de l'operació, que convertirà el banc català en líder del sector.

Toni Garganté
2 min
CAIXABANK MANARÀ AL MERCAT ESPANYOL 
 L'entitat que presideix Isidre Fainé i dirigeix Joan Maria Nin serà la primera del sector financer espanyol en actius si acaba comprant Banca Cívica, i superarà Bankia, Banco Santander i BBVA només amb aquesta operació.

BARCELONA.Banca Cívica buscava una integració amb Ibercaja, però l'entitat aragonesa ja està entretinguda amb l'absorció de Caja3. Tancada aquesta via, Banca Cívica s'ha centrat durant les darreres hores a estudiar l'oferta de mínims que li ha fet CaixaBank, que fa una setmana i mitja va anunciar que iniciava contactes amb l'entitat andalusa.

Els copresidents de Banca Cívica, Antonio Pulido i Enrique Goñi, van acceptar ahir l'operació, però ara ha de ser ratificada pel consell d'administració. La reunió es podria produir aquest mateix cap de setmana. Portaveus de CaixaBank van mostrar ahir el seu desconeixement oficial de la decisió de la cúpula directiva de Banca Cívica, tot i que en fonts pròximes a la negociació es dóna per fet el tancament de la integració com a màxim dilluns que ve. No hi ha gaire marge més, perquè a finals de la setmana que ve s'acaba el termini que el ministeri d'Economia ha donat a les entitats financeres per entregar al Banc d'Espanya el seu pla per realitzar les provisions contra els actius immobiliaris tòxics, que en total sumen 52.000 milions. A Banca Cívica li corresponen 572 milions.

Les mateixes fonts van assegurar que al tancament d'aquesta edició s'estava molt a prop d'un acord definitiu, que encara no s'havia produït, i que el preu de l'operació serà inferior al tancament de les accions de Banca Cívica en la sessió d'ahir. L'entitat formada per Caja Navarra, CajaSol, CajaCanarias i Caja Burgos va obtenir un benefici de 183,49 milions el 2011, un 6,4% menys que l'any anterior. Les provisions realitzades arriben als 5.591 milions, un 13% dels actius dolents. Això ha fet possible una cobertura dels riscos elevada, de l'ordre del 66%, tot i que el nivell de morositat també és força elevat, del 7,93%, per sobre de la mitjana del sector, que va acabar l'any al 7,61%. Precisament, aquests riscos han provocat que CaixaBank hagi mirat amb lupa els comptes de Banca Cívica.

Primera en actius

D'aquesta manera, sembla clar que CaixaBank aquesta vegada no s'escaparà del procés d'integració del sector. La intensitat de la consolidació bancària del mercat espanyol és tan ràpida que l'antiga caixa d'estalvis ha hagut de prendre el protagonisme. L'absorció de Banca Cívica convertirà l'entitat resultant en líder del sector en actius, que superaran els 351.000 milions, per sobre del BBVA, que acaba d'aconseguir aquest privilegi amb la integració d'Unnim.

A més, amb la mateixa operació, CaixaBank evita una integració amb Bankia. La suma d'aquestes dues entitats hauria obert una batalla per mantenir la seu social i el poder, situació que no agrada a la Generalitat, i que amb Banca Cívica no es dóna. Si finalment la compra es consuma, caldrà veure quin futur tindrà la marca andalusa.

stats