ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 11/10/2011

Juan López de Uralde "Cal apostar pel decreixement"

Activista Exdirigent de Greenpeace, el 2009 va rebentar la cimera de Copenhaguen i va acabar a la presó Polític Ha volgut fer el pas a la política amb Equo, un nou partit verd i d'esquerres. Aliances Espera aconseguir dos diputats amb ICV, dos amb Compromís i un o dos en solitari a Madrid

Miquel Codolar
2 min
López de Uralde aposta per un nou model econòmic.

D'activista a polític. Per què?

No ha estat de cop. Fa 20 anys que sóc activista. Els grans partits són impermeables a qualsevol demanda ciutadana. Vaig pensar que calia fer el pas per defensar les coses directament, sense intermediaris. A Espanya falten referents en qüestions relacionades amb l'ecologia.

No n'hi ha prou amb el PSOE o IU?

Aquests partits no han prioritzat el medi ambient. Una altra cosa són els discursos o la campanya electoral. Zapatero ha promogut els interessos de les centrals nuclears i subvencionat la indústria del carbó i ha posat obstacles a les energies renovables. Equo no existiria si els grans partits es preocupessin del medi ambient.

Altres intents de partits similars han fracassat. Per què ara sí?

Hi ha una onada verda a tot Europa que té molta força a Alemanya. I hi ha factors que hi influeixen, com la crisi ecològica o la de l'esquerra socialdemòcrata que no ha estat capaç de donar respostes a la crisi. Això fa que la gent busqui alternatives.

Esquerres o dretes?

Com que som crítics amb el model capitalista que està a la base de la crisi ecològica i social ens considerem d'esquerres, però en un nou sentit, per obrir nous paradigmes.

Per què Equo pacta amb ICV?

L'acord és entre dues organitzacions germanes dels Verds europeus. Hem de col·laborar. Per això a les espanyoles demanem el vot per a ICV a Catalunya, i a les europees ens presentarem junts. Respectem el seu acord català amb EUiA.

Tenen diferències amb ICV respecte al model d'estat?

Al document que vam signar queda clar que no. Defensem un estat federal plurinacional i plurilingüístic en una Europa federal. M'agrada molt una frase de José Antonio Labordeta que deia que Espanya sempre va ser una federació de regnes i cada vegada que la van intentar unir més la van pifiar. Representa molt bé el que pensem. D'aquesta manera, volem buscar i ocupar un espai que superi els nacionalismes, tant l'espanyol o estatalista com el perifèric.

En economia què proposen?

És possible viure en un model que no sigui de creixement, sinó de decreixement. Sembla que si no hi ha creixement un país s'enfonsa, però no és així si canviem els paràmetres de mesura. Des de la sequera el consum d'aigua a Barcelona és baix.

En què s'ha de reduir despesa?

El repte és tenir més qualitat de vida consumint menys. Però el canvi ha de ser global perquè sigui eficaç. S'han de prioritzar els serveis socials però volem que es redueixi la despesa militar i en infraestructures, en què sovint s'inverteixen recursos en obres innecessàries com ara grans aeroports, autopistes o trens. I s'han d'aconseguir recursos amb ecotaxes i impostos verds.

stats