IGUALTAT
Crònica 14/03/2012

Cal imposar quotes per garantir la presència de dones?

L'Eurocambra aprova dos informes que reclamen quotes paritàries en tots els països de la UE. L'objectiu és que el 30% dels alts càrrecs empresarials els ocupin dones el 2015. La mesura genera controvèrsia.

Laia Forés / Thaïs Gutiérrez
4 min
VOTACIÓ PER LA PARITAT
 L'Eurocambra va demanar ahir a la Comissió que presenti una legislació per augmentar la representació femenina en alts càrrecs.

BRUSSEL·LES / BARCELONA.Només cal colar-se en una reunió del consell d'administració de qualsevol gran banc, elèctrica o empresa de telecomunicacions per veure que les persones que ocupen les cadires són, per majoria aclaparadora, homes. I no hi ha indicis que la situació pugui canviar en els pròxims anys, tot i les polítiques impulsades des d'alguns governs en favor de la paritat entre homes i dones en àmbits com el laboral o el polític, on les dones continuen patint diferents formes de discriminació. ¿Cal imposar per llei quotes femenines per millorar la presència de la dona en el món polític i empresarial?

La qüestió genera controvèrsia arreu, però el Parlament Europeu no té cap dubte que cal impulsar lleis per promoure la presència femenina a la política i als llocs de responsabilitat de les grans empreses. L'Eurocambra va aprovar ahir dos informes en matèria d'igualtat que reclamen a la Comissió Europea que impulsi directives per imposar quotes a tots els països europeus en favor de la paritat. Les xifres donen la raó als eurodiputats. A la Unió Europea, les dones representen menys del 14% de les cúpules directives de les empreses que cotitzen a la borsa, mentre que les dones ministres als estats membres amb prou feines arriben al 23%. Les institucions comunitàries tampoc són un exemple de paritat: a la Comissió Europea amb prou feines hi ha un 17% de directores generals i entre els 26 comissaris només hi ha 7 dones. A l'Eurocambra -la mateixa que ahir va demanar imposar quotes femenines- el 65% dels diputats són homes.

El primer informe aprovat ahir a Estrasburg, elaborat per la liberal holandesa Sophia in't Veld, demana a Brussel·les que imposi quotes per arribar a un objectiu ambiciós a la UE: que el 30% dels alts càrrecs empresarials estiguin ocupats per dones el 2015 i un 40% el 2020. "Crec que realment ningú està a favor de les quotes. És un mal necessari perquè les mesures voluntàries no ens han portat enlloc", va explicar ahir l'autora de l'informe. L'eurodiputada liberal va reclamar polítiques per trencar l'anomenat "sostre de vidre" que impedeix a les dones ocupar alts càrrecs. Només amb les quotes, sosté Veld, no s'aconseguirà l'objectiu. Cal que els governs impulsin polítiques, per exemple, per conciliar la vida laboral i familiar. El segon informe també aposta per la paritat, però en aquest cas en el món de la política. El text, redactat per la finlandesa Sirpa Pietikäinen, demana mesures per aconseguir que als Parlaments de cada estat membre hi hagi almenys el 50% de representació femenina. "M'agrada més la paraula paritat que no pas quotes, però en qualsevol cas, cal incentivar la presència de les dones a les empreses o a la política mitjançant mesures per poder trencar el sostre de vidre", apunta Raül Romeva (ICV), membre de la comissió d'igualtat i drets de les dones del Parlament Europeu.

La Comissió Europea ja està estudiant la idea d'impulsar una directiva que fixi quotes vinculants, almenys per a les cúpules directives de les grans empreses europees. La comissària de Drets Fonamentals, Viviane Reding, va anunciar la setmana passada que ha obert una consulta amb el sector i que, depenent dels resultats de la consulta, presentarà una proposta de directiva abans que acabi l'any.

Solució polèmica

Si plantegem aquesta qüestió a expertes en el tema de l'Estat, la majoria creuen que les quotes són una bona solució -tot i que polèmica- per acabar amb la poca representació de les dones als llocs de poder. Segons un informe de la consultora PWC, a Espanya les dones no arribaran a tenir la mateixa representació que els homes als consells d'administració fins a l'any 2057. Davant d'aquesta perspectiva, Fina Rubio, presidenta de la Fundació Surt, que treballa per facilitar la incorporació de les dones al món del treball, creu que la resolució del Parlament Europeu "és una molt bona notícia". "Hem vist que si no es prenen aquest tipus de mesures per encoratjar i potenciar la presència de les dones en els alts càrrecs, no hi arriben", i afegeix que "encara costa molt que les dones accedeixin als mateixos llocs que els homes". Els motius són dos, diu: "el sostre de vidre i el terra enganxós". "Hem d'estar als llocs de poder. Ens toca, en sabem i és de justícia", subratlla. Pel que fa a la bretxa salarial, celebra la iniciativa de la UE per intentar disminuir aquesta diferència que creu que es dóna perquè el mercat laboral no s'escapa dels patrons patriarcals "i la feina dels homes i les dones no es valora igual".

Mesura imposada

Una de les veus contràries a les quotes és la de Núria Chinchilla, directora del centre de família i treball de l'Iese. "És un tema que té efecte bumerang, en ser una mesura imposada pot crear més discriminació. No els podem dir a les empreses el que han de fer", destaca. Ella proposa deixar que les coses segueixin el seu curs i recorda que s'ha passat "d'un 2% de dones als consells d'administració el 2002 al 16% el 2012, és a dir, un creixement del 600%", i aposta per deixar que els empresaris valorin la diversitat i el valor afegit que les dones aporten abans que imposar quotes. "Viviane Reading està començant la casa per la teulada. S'ha de començar per baix, dotant les empreses de més flexibilitat, i llavors les dones ja hi arribaran de manera natural".

En canvi, la sociòloga Cristina Brullet defensa les quotes: "Cal tallar la inèrcia històrica que ha col·locat sempre les dones en una situació de subordinació". Destaca que les dones "són un gran capital professional amb moltes capacitats" i advoca per "eliminar tots els obstacles que impedeixen el seu accés als llocs de presa de posicions". En aquesta línia, també valora positivament la voluntat de l'Eurocambra de lluitar contra la discriminació salarial. "S'ha d'eliminar tot allò que és una discriminació per raó de sexe".

stats