Crònica 08/01/2012

Jesús Burgueño: "Cal racionalitzar el mapa municipal"

Territori Jesús Burgueño (Barcelona, 1963) és doctor en geografia i professor a la Universitat de Lleida. Va formar part de la comissió que va elaborar l'any 2000 l'informe de revisió del model d'organització territorial de Catalunya, més conegut com a informe Roca

N.p.
2 min

Són vigents les propostes de l'informe Roca?

A grans trets sí, però s'hauria d'actualitzar especialment atenent el context socioeconòmic, la crisi i la necessitat d'optimitzar els recursos. Entre els ajuntaments i la Generalitat no convé que hi hagi un excés de nivells intermedis i s'ha de pensar en cada cas quin seria el nivell intermedi més idoni per prestar serveis als ajuntaments.

Quins aspectes són més vigents?

Entenc que moltes coses de la filosofia. El tema dels municipis és més vigent que mai. Cal repensar el mapa municipal i cal una revisió global de comarques, vegueries i ens metropolitans amb un dictamen socioeconòmic i un estudi de les necessitats dels ajuntaments. Cal legislar sota una visió de mínims en un sentit d'economia de mitjans i establir ens que siguin útils per cada zona. Hi ha inflació d'ens, i cal racionalitzar.

La crisi ha de condicionar l'organització territorial, doncs?

Sí, perquè fins ara s'ha legislat amb una certa percepció que els mitjans econòmics eren il·limitats i que es podien crear ens a la carta, i s'ha vist que no és així. S'ha de repensar molt bé què és imprescindible i que és el més econòmic i eficaç, i no crear més coses, que no dóna per a tant.

Com?

Seria ideal que Catalunya tingués la potestat de decidir quin ens és més idoni per prestar suport als ajuntaments i fer una funció única entre municipis i Generalitat. En algun cas podria ser la vegueria, potser al Pirineu li interessen més les comarques, a Barcelona l'àrea metropolitana... Triar segons el cas, però que només hi hagi un ens.

I els municipis?

Aniria més enllà i no em fixaria només en els petits. Hi ha casos de municipis més grans que són clarament millorables, que des de l'òptica de l'eficàcia no s'aguanten. Cal una reforma municipal no només dels municipis de menys de 250 habitants, sinó dels casos en què clarament hi hagi un guany a tenir un ajuntament en comptes de dos, encara que tinguin més de 1.000 o 2.000 habitants. La reforma integral municipal és imprescindible.

I què farem amb les diputacions?

Després de la sentència del TC l'esquema que proposàvem s'ha enfonsat. Estem en un atzucac. No podem crear vegueries si no canviem les províncies, i les províncies no ens les canviaran mai de la vida. Caldria aprofitar que ara estan qüestionades a escala espanyola per establir que la Generalitat pugui organitzar els nivells intermedis com vulgui.

Les EMD podrien ser una solució per a la supressió de municipis?

Està previst a la legislació vigent, però tampoc no ens passem. Hi ha territoris que en tenen moltes, com Portugal, i també tenen la seva organització administrativa. Si s'entén que són per donar continuïtat simbòlica i social està bé, però no ens amb autonomia financera, fiscalitat i funcionaris.

stats