NOU SISTEMA DE FINANÇAMENT
Crònica 09/04/2012

Camacho ja negocia un pacte fiscal per condicionar Mas

El PP de Catalunya vol ser decisiu en la millora del finançament i, per això, ja ha iniciat converses amb Madrid per explorar un nou pacte fiscal. Mentrestant, CDC insisteix a promocionar el concert econòmic.

R. Tugas / S. González
2 min
Cristóbal Montoro i Alícia Sánchez-Camacho ja van parlar del nou finançament català en la reunió que van dur a terme el 30 de gener.

BARCELONA.Artur Mas ja va obtenir el suport d'ICV-EUiA i ERC al seu pacte fiscal en les conclusions de la comissió del concert econòmic votades a l'octubre. Passada la Setmana Santa iniciarà amb el PSC un seguit de reunions per eixamplar els suports polítics a la proposta abans de votar-la al juny o al juliol al Parlament. Passat l'estiu, la vol portar a Madrid. En aquest esquema el partit que pot quedar més en fora de joc és el PP, la formació més reticent a singularitzar el finançament de Catalunya i a atorgar-li una agència tributària pròpia. Però qui fins ara ha estat el soci prioritari es vol fer valer i, per això, s'ha avançat al Govern i ja negocia amb l'executiu central una millora del finançament que, encara que sigui a costa de doloroses renúncies respecte a l'ambiciosa aposta inicial de CiU per la sobirania fiscal, pugui ser assumible pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i llaminera per a les arques buides del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell -que ahir va explicar en una entrevista a La Vanguardia que els incompliments en els pressupostos espanyols suposaran rebre uns 1.870 milions menys dels previstos.

"Cal incloure el PP en la negociació del nou pacte fiscal si es vol tenir una garantia d'èxit, el contrari és una garantia de fracàs", afirma un dirigent popular a l'ARA. El PP dispara primer per no semblar l'únic partit immobilista pel que fa al finançament i per exercir d'interlocutor amb Madrid també en aquesta faceta. Els populars volen fer creïble que també reclamen un millor finançament per a Catalunya i demostrar que l'executiu de Mariano Rajoy no és hostil a la demanda. I, així mateix, forçar que siguin la resta de forces les que es desmarquin del possible l'acord amb Montoro.

Des del partit conservador s'afirma que "fa dies" que es treballa per acostar posicions amb el govern espanyol, tot i que encara no han detallat quins són els eixos del seu pacte fiscal. Un dels aspectes que sí que han fet públic és la voluntat de garantir l'ordinalitat, perquè Catalunya no perdi posicions en el rànquing de les comunitats més riques un cop distribuïts els recursos entre totes les comunitats a través d'una solidaritat limitada i finalista. El resultat podria suposar, per tant, una revisió del sistema vigent amb la possibilitat que la Generalitat gestionés nous impostos. La revisió aniria lligada a la recuperació econòmica i, per tant, el nucli de la negociació no arribaria com a mínim fins al 2013 -quan, de fet, toca revisar el model.

Campanya de sensibilització

Ara per ara, el Govern evita pronunciar-se respecte al gir inesperat del PP, però CDC no sembla gaire oberta a rebaixar els plantejaments i ja ultima una campanya per explicar les bondats i necessitats d'un sistema similar al concert econòmic. Ho va avançar a Efe el seu secretari d'organització, Josep Rull, que fixa el maig com a mes d'inici de les accions, amb un èmfasi especial en les zones amb més proporció de "catalans castellanoparlants" per sumar-hi adhesions fins a finals d'any, quan Rajoy ja tingui la demanda a la taula. Així, CDC vol centrar l'argumentari en raons econòmiques i no d'arrel nacionalista per explicar "la situació de les finances catalanes i quins riscos comporta per a l'estat del benestar perpetuar el dèficit fiscal del país".

stats