TENSIÓ AL SUD-EST ASIÀTIC
Crònica 09/02/2011

Cambodja i Tailàndia pacten posar fi als xocs a la frontera

Un nou alto el foc va aconseguir aturar els combats que enfronten tropes de Cambodja i Tailàndia al voltant de Preah Vihear, situat en una zona de la frontera que reclamen tots dos països.

Jordi Calvet
2 min
Un monjo cambodjà ahir al temple de Preah Vihear, Patrimoni de la Humanitat, on sis monjos viuen sota protecció militar des de l'atac de l'exèrcit tailandès.

Corresponsal a BangkokLes tensions a la frontera entre Tailàndia i Cambodja mai havien arribat tan lluny. Els combats, amb intens foc d'artilleria, han provocat almenys vuit morts i una vuitantena de ferits, segons les xifres de cada bàndol, milers de desplaçats a totes dues bandes de la frontera i, segons Phnom Penh, destrosses al temple de Preah Vihear, declarat Patrimoni de la Humanitat el 2008.

A l'intercanvi de canonades s'hi ha afegit el de retrets entre dirigents de tots dos països, que s'acusen mútuament de l'inici de les hostilitats. Davant l'escalada militar, el primer ministre de Cambodja, Hun Sen, va demanar dilluns a l'ONU que desplegui forces de pau entre els dos exèrcits per prevenir "les repetides agressions de Tailàndia", a qui acusa de voler envair una part del territori cambodjà i d'amenaçar la seguretat regional. El seu homòleg tailandès, Abhisit Vejjajiva, contraatacava amb una carta al Consell de Seguretat on acusava els cambodjans de disparar la primera bala.

Després del quart dia d'incidents, la diplomàcia va començar a moure fils amb el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, que, "profundament preocupat", demanava la "màxima contenció". La Xina, per la seva banda, sol·licitava als seus "amigables veïns" que tornin a les negociacions per resoldre la disputa territorial.

El conflicte va esclatar arran de la declaració de la Unesco que incloïa Preah Vihear com a Patrimoni de la Humanitat a Cambodja, tot i la petició de Tailàndia per ajornar la decisió fins que es resolgués la disputa pels límits territorials. Preah Vihear va quedar en territori cambodjà a partir de l'acord signat el 1907 per l'aleshores Regne de Siam i França, que administrava la Indoxina francesa, que incloïa Cambodja, Laos i Vietnam.

Sentència polèmica

Després que Tailàndia envaís la zona coincidint amb la independència de Cambodja el 1954, el Tribunal Internacional de l'Haia va ratificar la titularitat cambodjana del temple amb una sentència el 1962, que Bangkok reconeix amb reserves, però no precisava els límits de l'entorn del conjunt monumental, on Tailàndia reclama una zona de 6,4 km que Phnom Penh considera pròpia.

Durant anys el conflicte va quedar adormit, en bona part, per culpa de la guerrilla maoista dels Khmers Rojos, que en ser expulsada del poder el 1979 es va refugiar en aquesta zona de la frontera per iniciar una guerra civil que va durar fins als anys noranta. Per resoldre la disputa Tailàndia i Cambodja van crear una comissió que s'havia reunit divendres per discutir l'exigència de Tailàndia de retirar una bandera cambodjana d'un petit temple.

stats