UN CONFLICTE INTERMITENT DE MIG SEGLE
Crònica 24/04/2011

Cambodja i Tailàndia reprenen els enfrontaments a la frontera

Redacció
2 min
Un nen tailandès descansa en un camp d'evacuats provisional a 30 km de la frontera.

La mediació d'Indonèsia entre Cambodja i Tailàndia per la custòdia d'una zona de temples a la frontera sembla que no ha pogut passar del punt mort. Després de dos mesos d'uns enfrontaments que van deixar una desena de morts i van acabar amb l'acord de la mediació del país veí, es reprenen els xocs entre els dos exèrcits, amb un balanç d'almenys 11 morts i 43 ferits en només dos dies de lluita intensa. El conflicte està enrocat i els governs no fan més que llançar-se els retrets els uns als altres per haver escalfat de nou un conflicte que es remunta als anys 50, quan Tailàndia va envair la zona coincidint amb la independència de Cambodja el 1954. El Tribunal Internacional de l'Haia va ratificar la titularitat cambodjana de la zona de temples -un dels quals és considerat Patrimoni de la Humanitat- amb una sentència, el 1962, que Bangkok reconeix amb reserves.

El conflicte no havia arribat mai tan lluny, però, fins ara. Hi ha milers de desplaçats pels enfrontaments a més de 150 km de la zona i tant el ministre d'Exteriors tailandès com el ministre de Defensa de Cambodja consideren que el primer a començar les hostilitats ha estat el veí. Cambodja va apujar ahir el to de la seva retòrica i va acusar Tailàndia de fer servir bombes de dispersió, prohibides per un acord internacional en molts països."Tots dos són com germans, no hi ha raó perquè es barallin. No entenem què està passant, però estem molt espantats", deia ahir a Reuters un pagès desplaçat pels enfrontaments.

Arran de l'última onada del conflicte, entre el 4 i el 7 de febrer, dues setmanes més tard les dues parts van acordar permetre a observadors d'Indonèsia controlar la zona, però l'acord es va trencar durant una trobada de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) perquè Tailàndia va observar que els mateixos habitants de la zona ho podien resoldre. El país considera que la comunitat internacional no hi ha de ficar el nas. Cambodja denuncia que ha començat "un atac a gran escala".

stats