CIMERA FRANCO-BRITÀNICA A PARÍS
Crònica 18/02/2012

Cameron i Sarkozy reforcen la col·laboració nuclear i militar

Ara
2 min
El president francès, Nicolas Sarkozy, va rebre ahir a l'Elisi el premier britànic.

BARCELONA.França i el Regne Unit s'entenen quan parlen de Defensa. El president francès, Nicolas Sarkozy, i el primer ministre britànic, David Cameron, van refer ahir a París els ponts trencats per la crisi a l'eurozona. Tots dos es van prometre més comprensió en el marc de la UE però no van anar més enllà de les paraules. La cimera bilateral va ser sobretot profitosa per als interessos empresarials de França. Les indústries gal·les Areva i EDF (Électricité de France) es convertiran en la peça clau del nou programa nuclear britànic. EDF ja és l'operador de quinze dels divuit reactors nuclears que hi ha al Regne Unit i ara també participarà en la construcció de les vuit noves plantes projectades pel govern de Londres.

'Drones' europeus

Cameron i Sarkozy, que ja van demostrar una bona entesa militar liderant l'operació aliada contra la Líbia de Gaddafi, van anunciar ahir també un nou pas endavant en aquesta associació. Els dos gegants de la indústria aeronàutica francesa i britànica, Dassault i BAE Systems, s'han compromès a col·laborar per desenvolupar un nou model d'avió no tripulat, els coneguts com a drones .

París i Londres van firmar el novembre del 2010 un tractat bilateral de cooperació en qüestions de seguretat i defensa, que inclou la coordinació de les seves forces armades i el desenvolupament conjunt d'equipaments i armament. Aleshores l'acord ja es va vendre com una aposta de futur per al sector de Defensa en un moment de crisi i de necessitat de retallades pressupostàries.

Sarkozy no va deixar escapar l'ocasió de fer campanya electoral, i David Cameron hi va jugar: el britànic va desitjar "bona sort" al seu "amic" en la "batalla" per les presidencials. Un gest que el diari The Times va trobar excessiu.

stats