PLA DE XOC AL REGNE UNIT
Crònica 30/11/2011

Cameron anuncia més retallades al sector públic

El sector públic és un dels més castigats per les retallades del primer ministre britànic, David Cameron. Els funcionaris faran avui una vaga general que es preveu que tindrà un seguiment massiu.

Eva Ontiveros
2 min
L'artista Kaya Mar passa davant Westminster amb un retrat del ministre britànic d'Economia.

LONDRESEl ministre d'Economia britànic, George Osborne, va presentar ahir el seu pla per reactivar l'economia del país i poc després de començar ja es va veure clar que la seva proposta seria més traumàtica que una altra cosa. D'entrada el ministre va assegurar que el Regne Unit havia de fer front a un creixement més baix del que s'esperava -0,9% aquest any i 0,7% l'any que ve-, a un atur en augment -ara al 8,1%, que augmentarà com a mínim al 8,7%- i a molts anys de deute -113 mil milions d'euros extres els pròxims 5 anys.

Osborne va carregar contra l'eurozona i va advertir que a causa de la situació de debilitat que actualment pateix l'euro, les possibilitats de recaure oficialment en crisi al Regne Unit són elevades. La primera iniciativa que va anunciar per aturar el cop va ser que els sous dels funcionaris es congelarien durant dos anys. El sector públic serà un dels que més rebrà, ja que el govern preveu que fins l'any 2017 es perdran 710.000 llocs de treball entre els treballadors públics, el doble del que s'esperava.

Jubilació als 67 anys

Tot i les demandes dels laboristes per aturar les retallades, Osborne va insistir que la única solució seria fer anar més la tisora, l'austeritat absoluta com a únic remei. El ministre d'Economia va afegir: "La gent sap que no ens podem permetre solucions de pedaç ni més despeses", i en aquest punt va anunciar que a partir de l'any 2028, la nova edat per a la jubilació serà de 67 anys.

El nivell de vida dels britànics es veurà seriosament afectat i es calcula que per primera vegada des del final de la Segona Guerra Mundial el poder adquisitiu davallarà un 2,3% els pròxims anys. En altres paraules, el nivell de vida d'una família britànica el 2015 serà el mateix o pitjor del que era el 2001, l'economia domèstica retrocedirà 14 anys, un fet sense precedents.

Amb un pressupost tan ajustat, Osborne va proposar treure d'un lloc per injectar-ho en un altre. Per mantenir les inversions en infraestructures retallarà en el capítol de medi ambient. Els increments de les ajudes per a les petites i mitjanes empreses es faran passant la tisora en els crèdits fiscals.

En definitiva, un complicat equilibri que té, va dir Osborne, un risc afegit: si la zona euro entra en dificultats arrossegarà al Regne Unit automàticament. La solució segons els plans del ministre de David Cameron, que va rebutjar enèrgicament un i altre cop les demandes per aturar les retallades, és encara més austeritat. El projecte d'Osborne va ser comparat ahir pels crítics com una bola de les que es fan servir per enderrocar edificis, però el ministre va deixar clar que no hi ha pla B.

stats