DISTURBIS AL REGNE UNIT
Crònica 12/08/2011

Cameron promet mà dura i ignora les causes dels aldarulls

El primer ministre britànic, David Cameron, va assegurar ahir al Parlament que buscaran i castigaran els vàndals. La cambra, però, va eludir tractar les causes de fons que han conduït als disturbis.

Victorià Jiménez
3 min
El primer ministre britànic, David Cameron, ahir davant de 10 Downing Street després de reunir-se d'urgència amb el seu gabinet per abordar la crisi. Homenatge comunitari Record per a les tres víctimes d'un atropellament dimecres a la matinada en un suburbi de Birmingham.

LondresCap concessió als violents. El primer ministre britànic, David Cameron, va prometre ahir en una sessió extraordinària a la Cambra dels Comuns més mà dura per als responsables dels disturbis i va enumerar un seguit de mesures per evitar que es tornin a reproduir. El govern treballarà en un pla contra els vàndals i serà una "prioritat nacional" de la qual no escapa ni l'exèrcit. El mandatari britànic va tornar a culpar les famílies de no haver educat bé els fills i fins i tot va amenaçar de prohibir les xarxes socials als grups de joves que "planifiquin violència". En aquest sentit va ordenar reunions amb responsables de Twitter i Facebook per veure què es pot fer en aquests casos.

Durant la sessió d'ahir a Westminster ningú va parlar de les causes de l'onada d'aldarulls. Ningú va qüestionar el sistema ni va parlar d'alternatives per millorar el dia a dia de les ciutats i barriades més deprimides del país pròsper.

El que sí va quedar clar ahir és que de cara a futurs actes vandàlics, s'usaran nous mètodes per reprimir la insurrecció popular. "La meva responsabilitat com a primer ministre és veure si podem encarregar a l'exèrcit tasques de suport que alliberin un major nombre de policies cap a la primera línia del front", va dir Cameron. I va afegir: "El deure més important d'aquest govern és la defensa dels ciutadans".

En la sessió maratoniana a Westminster, Cameron va reforçar la seva cara més estricta, que fins a l'esclat dels avalots viscuts aquesta setmana havia defensat "una política de dreta amb cor".

El primer ministre va qualificar de "completament equivocat" qualsevol intent de connectar els desordres amb la mort ara fa una setmana del jove negre Mark Duggan en un tiroteig amb la policia, fet que va originar les protestes. Per Cameron, els enfrontaments entre bandes juvenils i agents de Scotland Yard són "una nova categoria de saqueig organitzat". Segons ell: "Hi ha un problema en la nostra societat, que alguns nens creixen sense saber del cert la diferència entre allò que està bé i allò està malament. No és un problema de pobresa -va recalcar-, sinó de cultura".

Es mantenen les retallades

Malgrat les demandes de David Cameron de disciplina a les escoles i major acció per tractar les "famílies difícils", el líder del Partit Laborista, Ed Miliband, només va recriminar al govern de coalició la seva intenció de mantenir una retallada del 20% en el pressupost de la policia en els pròxims quatre anys.

Miliband va exhortar la coalició governamental a "pensar dues vegades" abans de continuar amb el pla d'austeritat per reduir el dèficit i evitar el pes d'una factura major pel crèdit obtingut dels mercats.

Per la seva banda, el ministre d'Economia, George Osborne, va ser l'encarregat de respondre els arguments laboristes sobre la política financera del govern. El responsable econòmic va assenyalar: "La rebaixa de la nota del deute dels Estats Units hauria de ser un recordatori suficient per a aquells que ens acusen de voler frenar la inversió estatal de forma massa profunda i massa ràpida". Però ni Osborne ni Miliband van esmentar la retallada del 19% del pressupost per a assumptes socials.

Per contra, la queixa que més va desestabilitzar la posició del govern durant el debat va venir del diputat Jack Straw, que va ser ministre d'Interior en l'etapa laborista. Straw va posar en dubte que el sistema de presons al Regne Unit pugui gestionar el volum de detencions que ha provocat l'acció policial a Londres, Birmingham i Manchester.

Indemnitzacions a les víctimes

Cameron va repetir que ja hi ha més de 1.500 persones detingudes per la seva presumpta participació en els assalts a establiments comercials i propietats privades. "Estem fent que la tecnologia treballi per a nosaltres", va continuar el primer ministre fent referència a la multitud de fotografies que la policia ha aconseguit gràcies a les xarxes socials i a la col·laboració amb experts en noves tecnologies. A més a més, va insistir que els tribunals estaven funcionant "les vint-i-quatre hores i continuaran així tant de temps com calgui". El premier també va dir que el govern indemnitzarà les víctimes dels saquejos i que dotarà de diners addicionals la policia per recollir "reclamacions legítimes". Només a Londres, els comerciants van xifrar en 90 milions d'euros les pèrdues arran dels disturbis.

Mentre a Westminster es discutia la resposta del govern als aldarulls, ahir es van conèixer algunes de les identitats dels detinguts. Scotland Yard va indicar que gairebé el 50% eren menors de 18 anys, mentre la policia de Nottingham va informar que havien portat als tribunals tres nens de 14 anys per comportament violent, i una nena d'11 anys per intent d'assalt criminal. Entre els detinguts hi havia també estudiants universitaris i professors assistents.

stats