Crònica 06/10/2011

Cameron s'aferra al seu pla d'austeritat

El primer ministre britànic, David Cameron, accepta que l'economia està ensorrada però diu que té la solució. La seva recepta és aferrar-se a la lliura i desterrar qualsevol resposta financera de la UE.

Eva Ontiveros
2 min
Cameron durant el seu discurs ahir al congrés anual del partit laborista, a Manchester.

LondresEl líder dels conservadors es va dirigir a l'auditori de Manchester amb un to solemne però consolador. Cameron va escalfar motors amb les quatre bromes de rigor sobre la personalitat d'alguns dels seus col·legues més propers: l'ambició del ministre de Finances, George Osborne, d'assumir el poder algun dia, les trapelleries del ministre de Justícia, Kenneth Clarke, que gairebé descarrila el congrés ridiculitzant els errors de la ministra d'Interior, Theresa May, i l'entusiasme exaltat per les bicicletes de l'alcalde de Londres, Boris Johnson.

Superades les formalitats, Cameron va passar a l'atac. Tot i que el seu govern es va trobar amb un país arruïnat per la mala gestió dels seus successors laboristes, tenen un pla per restaurar l'economia del país. Malgrat ser durament criticats per retallar massa i massa de pressa, el premier va insistir que "el pla és bo i funcionarà". Promovent l'esperit personal de la "gran societat" i demanant la participació de tots els britànics, Cameron va dir que calia recuperar l'esperit de resignació i superació que havia definit el país durant dècades. Tot i que les circumstàncies actuals siguin complicades, el futur és prometedor.

Cameron va dir que els perills a què ha de fer front l'economia britànica i la mundial eren comparables als del daltabaix del 2008. Però que els britànics tenen una gran carta al seu favor, no formar part de l'euro. Gràcies a mantenir la lliura esterlina poden començar a crear les bases d'una nova economia, independent de la tirania de Brusel·les i sense el llast d'una moneda abocada al fracàs, va dir. El premier va ser contundent: "Mentre jo sigui primer ministre, mai adoptarem l'euro". "Tampoc deixaré que ens arrosseguin en múltiples rescats de països que ja són a l'euro. Els laboristes ens van ficar en els mecanismes de rescat [...] i jo m'asseguraré de sortir-ne", va dir lluitant per fer-se sentir per sobre dels aplaudiments.

El líder conservador també ho va aprofitar per defensar el pla d'austeritat del seu govern (en coalició amb els liberals). Segons Cameron, el panorama és lúgubre: "L'euro està en crisi i l'economia de França i d'Alemanya, estancades. Fins i tot els poderosos Estats Units tenen problemes de deute. [...] Els governs d'arreu del món han de retallar despeses i viure entre les seves possibilitats". Per sort per al Regne Unit, el seu govern ja ha començat a liderar el camí de la recuperació, va dir.

Un canvi d'última hora

Malauradament per a Cameron, el seu discurs va coincidir amb les últimes xifres oficials de creixement, que indiquen que va davallar marcadament durant els primers dos trimestres de l'any. En un principi Cameron volia instigar els britànics a posar els seus comptes al dia i pagar els seus deutes personals, però es va veure obligat a reescriure aquesta secció del discurs. L'última cosa que necessita el comerç és una nació reticent a utilitzar les seves targetes de crèdit.

stats