Crònica 20/07/2011

Cameron, a la teranyina de les escoltes

Eva Ontiveros
3 min

LONDRES.De ple a la teranyina. El primer ministre britànic, David Cameron, aguanta aquests dies com pot el temporal desencadenat al seu voltant per la relació de poder establerta amb el magnat de la comunicació Rupert Murdoch, propietari del difunt News of the World . Cameron, després d'escurçar d'urgència un viatge per diversos països africans, compareixerà avui al Parlament britànic per donar explicacions sobre l'afer de les escoltes telefòniques i les relacions directes i indirectes que ell va tenir amb més d'un imputat en aquest cas.

D'entrada, ell mateix va fitxar com a cap de comunicació seu el periodista Andy Coulson quan va plegar del càrrec de director del News of the World -ho va ser entre el 2003 i el 2007- arran d'una primera condemna contra un reporter del diari i un detectiu per un afer de punxades telefòniques. L'episodi, lluny de tacar la seva carrera professional, va catapultar Coulson com a portaveu de Cameron, que era, en aquells moments, cap de l'oposició. I quan el líder conservador va accedir al 10 de Downing Street, el 2010, l'exdirector del News of the World va continuar al càrrec de portaveu, que no va deixar fins a principis d'aquest any, quan l'afer de les escoltes va revifar. Coulson va ser detingut fa uns dies.

El nom d'Andy Coulson porta associat el de Rebekah Brooks. Actualment, era la màxima responsable de la corporació de Murdoch al Regne Unit. Al càrrec hi va accedir després de ser la directora del News of the World entre els anys 2000 i 2003 -Coulsom era aleshores la seva mà dreta al diari-, que és quan van començar les pràctiques d'accedir il·legalment a telèfons per obtenir exclusives. També està imputada.

Tots dos mantenien línia directa amb David Cameron. I les portes de Downing Street estaven totalment obertes als màxims responsables de News Corporation, l'imperi mediàtic de Rupert Murdoch. Aquesta setmana s'ha sabut que els directius d'aquesta companyia s'han reunit 26 vegades amb David Cameron des que és al poder, ara fa poc més d'un any.

Un casament d'alta volada

Però la política de Murdoch d'acostament al poder ve de lluny, era la mateixa quan manaven els laboristes, tot i la distància ideològica del magnat amb ells. Com a mostra, al casament de Rebekah Brooks l'any 2009 hi va assistir, a més de Cameron, l'aleshores primer ministre laborista, Gordon Brown, que amb el seu antecessor, Tony Blair, van mantenir canals de relació oberts, pel que pogués passar, amb l'imperi mediàtic més poderós del món.

I arribem, en aquest punt, a la implicació de Scotlant Yard, que depèn directament del primer ministre britànic, en tot l'afer de les escoltes telefòniques. La policia britànica no va fer prou per aturar aquestes pràctiques il·legals i, a més, va contractar com a assessor de comunicació un exdirectiu del News of the World , Neil Wallis, que també va treballar per Andy Coulson quan era portaveu de Cameron. I la teranyina es va fent gran.

Almenys, a Scotland Yard sí que han rodat caps. Diumenge va plegar Sir Paul Stephenson, el màxim responsable de la policia britànica, quan es va destapar que Neil Wallis, que també va ser detingut, havia treballat per a ells. Un dia després va deixar també el càrrec John Yates, el número dos de Scotland Yard i màxim responsable de la lluita contra el terrorisme.

Resulta que Yates era amic de Neil Wallis i va callar quan se li va preguntar pel seu passat -al News of the World - a l'hora de contractar-lo a Scotland Yard. Però, a més, John Yates es va fer càrrec d'una primera investigació contra el tabloide per les escoltes telefòniques l'any 2005 i es va negar a reobrir el cas el 2009 amb nous indicis.

Cameron està tocat i les seves amistats perilloses amenacen de minar la credibilitat d'un executiu embrancat en una impopular campanya de retallades socials.

stats