EDUCACIÓ
Crònica 08/01/2011

Campana massiva pel pont de Reis

Aules amb 12, 10 o fins i tot 6 alumnes. Els pocs centres que ahir van decidir no fer pont es van quedar buits. Pares i alumnes han plantat cara a la decisió de Maragall de convertir l'endemà de Reis en feiner.

Isaac Salvatierra
2 min
Una alumna corre pels passadissos d'una escola de Barcelona. Els col·legis que van obrir ahir van funcionar a mig gas.

BarcelonaLa conselleria d'Ensenyament no va poder donar dades concretes, però tots els centres consultats per l'ARA coincideixen: les poques escoles que ahir van decidir no fer pont van quedar buides. A moltes hi havia menys de la meitat dels alumnes. És el cas, per exemple, d'una escola pública de Sant Pere de Ribes (Garraf): a la classe de primer només hi havia 6 nens i a la de quart, 8, dels 25 que té cada grup. Una professora admet la sorpresa. "Feia dies que ens ho vèiem a venir, molts pares ja ens van comentar que aprofitarien el pont, però no ens esperàvem tant d'absentisme", explica. A un col·legi concertat del centre de Figueres hi havia ahir al matí la meitat dels alumnes. També aproximadament la meitat a diverses escoles de la ciutat de Barcelona. Fins ara, les aturades les havien provocat les vagues de mestres. No hi ha precedents d'una campana tan general propiciada pels pares.

Comptat i debatut, la voluntat de l'exconseller d'Educació Ernest Maragall de convertir l'endemà de Reis en un dia feiner ha fracassat estrepitosament. Primer, perquè el nou Govern ja ha dit que el curs que ve tornarà a ser festiu i segon, perquè ni tan sols aquest any s'ha pogut aplicar. Tal com va publicar l'ARA, dos de cada tres escoles i instituts ja havien decidit ahir agafar-se festa -cada centre té tres dies de lliure disposició-. En aquells pocs centres on sí que s'havia pactat fer classe, han estat els pares el que han tirat pel dret.

Els mestres ho troben normal. "Era una decisió que no va agradar a ningú -explica Montse Ros, de CCOO-. Un dia una àvia em va parar pel carrer i em va dir: «No els ho deixeu fer, els nens han de jugar amb els regals de Reis!»". Rosa Cañadell, de l'USTEC, afegeix que la campana era "previsibe".

La intrahistòria de com el 7 de gener es va convertir en dia lectiu no deixa de ser curiosa. La idea va sortir d'un sol membre del Consell Escolar de Catalunya. "A la reunió ningú es va atrevir a dir que no", revela un dels seus integrants. Quan el conseller Maragall va llegir les propostes sobre el nou calendari, va decidir aplicar-les totes -inclòs l'endemà de Reis- sense aprofundir en el debat. Així és com una idea aïllada es va convertir en norma. Molts pares han decidit aplicar el sentit comú en un any en què hi ha hagut menys dies per estar amb la canalla pel fet de caure Nadal i Cap d'Any en cap de setmana.

stats