EL NOU GOVERN VALENCIÀ
Crònica 22/06/2011

Camps intenta rehabilitar-se amb un govern sense imputats

Francisco Camps està imputat per suborn. Potser per això ha volgut que el seu nou govern, renovat i segons ell preparat per fer front a la crisi, estigués net d'implicats en casos de corrupció política.

Salva Almenar
3 min
Tercera investidura Camps va jurar el seu càrrec  a les Corts. És president des del 2003, quan va ser designat per Eduardo Zaplana, de qui  es va acabar distanciant.

València.El president del País Valencià, Francisco Camps, va anunciar just abans de donar a conèixer el seu nou executiu que el moment actual "exigeix un canvi de mentalitat, austeritat i eficiència", i per això va demanar als que l'acompanyaran al Consell "sacrifici, esforç i dedicació". Aquestes paraules van ser pronunciades després de jurar ahir el càrrec en valencià, sobre la Constitució, l'Estatut, els Furs i la Bíblia.

Com ja va anunciar en el discurs d'investidura, comença el tercer mandat amb la contenció de la despesa com a objectiu.

Sense retallades socials

Malgrat la declaració d'intencions per sanejar unes endeutades arques públiques, el cap del govern va garantir que, a diferència del que, per exemple, ha fet Artur Mas, ell no farà cap retallada en polítiques socials. Serà l'estalvi el que "permetrà mantenir la societat del benestar, base de la nostra cohesió social".

I per fer front a aquesta nova legislatura, marcada per la crisi i una forta retallada en el pressupost, Camps ha dissenyat un govern amb menys conselleries i vicepresidències. Concretament, seran deu les conselleries que des d'avui gestionaran la Generalitat, fet que suposa una reducció de tres. Igualment, les vicepresidències s'han vist reduïdes i passen de tres a una. Camps va assenyalar que el seu pla d'austeritat no només es limita al nombre de conselleries sinó que també "afecta els alts càrrecs i els assessors, ja que s'ha retallat el seu planter en un 30%".

El nom amb més pes en aquest govern que avui inicia la seva tasca és el de Paula Sánchez de León. Les quinieles no s'han equivocat en aquest cas i, des d'ara, Sánchez de León passa de ser la portaveu a la persona més forta del govern i de més marcat caràcter polític.

L'assumpció d'aquesta única vicepresidència ha suposat la sortida de Vicente Rambla, fins ara l'home de confiança del president. Camps n'ha prescindit empès per la seva situació penal, ja que està implicat en el cas Gürtel de presumpte finançament il·legal del PP. L'altre home fort que cau és Gerardo Camps, fins ara conseller d'Economia. El seu lloc l'ocupa el director general de l'Institut de Comerç Exterior (ICEX), Enrique Verdeguer. Ell és el millor exemple de perfil més tècnic que no pas polític que es busca situant en conselleries càrrecs que fins ara estaven en el segon escalafó de l'administració valenciana. Un altre exemple és el nomenament de José Manuel Vela, fins ahir secretari autonòmic i que assumeix la direcció d'Hisenda, encarregada de reduir el planter de la Generalitat.

Una altra incògnita era el nom del conseller d'Educació, José Ciscar, que haurà de donar forma al decret impulsat pel seu predecessor, Alejandro Font de Mora. Un decret que estableix que la llengua catalana desaparegui de les aules al País Valencià.

Perfil més tècnic que polític

També són de perfil tècnic els nous consellers de Sanitat i de Justícia i Benestar Social que des d'ara aniran de la mà. Per a la primera conselleria, Camps ha confiat en Luis Rosado, que passa de ser secretari autonòmic a conseller. El mateix que en el cas de Jorge Cabré, que dirigirà Justícia (conselleria en què ja treballava) i assumirà les competències de Benestar. L'alcaldessa de la Vall d'Uixó, Isabel Bonig, estarà al capdavant d'Infraestructres, Territori i Medi Ambient.

Una de les sorpreses és la inclusió de la directora de Canal 9, Lola Johnson, que dirigirà Esports, Cultura i Turisme. La designació de la periodista respon, segons Camps, "al seu domini dels mitjans", i entre les seves tasques principals hi haurà la de "promoure la imatge de la Comunitat Valenciana". A banda de Paula Sánchez de León, repeteixen a les mateixes conselleries Maritina Hernández, al capdavant d'Agricultura, i el fidel Serafín Castellano, com a responsable de Governació.

stats