CORRUPCIÓ A VALÈNCIA
Crònica 21/07/2011

Camps se sacrifica per Rajoy

Salvador Almenar
3 min
Un adéu prepotent Camps va dimitir però va insistir en la seva innocència i va reiterar que el cas Gürtel és una conspiració del PSOE per erosionar el PP.

ValènciaLa direcció nacional del Partit Popular va aconseguir finalment que el president del País Valencià, Francisco Camps, dimitís del seu càrrec per l'acusació de suborn impropi derivada de la coneguda com a causa dels vestits . Al llarg del dia d'ahir, la renúncia de Camps al seu càrrec es va precipitar amb la conformitat de dos dels acusats, l'exconseller Víctor Campos i l'excap del gabinet de la conselleria de Turisme, Rafael Betoret, amb els delictes que el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià els imputava. Camps, que no va accedir a assumir els càrrecs i per tant a declarar-se culpable, va anunciar la sortida de la presidència de la Generalitat valenciana en una roda de premsa multitudinària en què va estar acompanyat de tot el seu govern i alguns dels seus col·laboradors més estrets.

Després dels rumors que al matí feien creure que Camps es declararia culpable per poder seguir al capdavant de la Generalitat valenciana, el ja expresident va dir que deixava el govern per sentir-se "alliberat" i poder defensar la seva "innocència on sigui necessari". El fins ahir número u del Partit Popular es va acomiadar del càrrec assegurant que ha estat un gestor "honrat" i que marxa "amb menys del que va arribar", en referència als béns que apareixen en la seva declaració patrimonial.

En un discurs en el qual es va poder veure l'expresident una mica emocionat, va deixar clar que la seva renúncia "és un sacrifici personal pel bé de la Comunitat Valenciana, d'Espanya i del PP". En les seves paraules es va poder veure la incidència que han tingut els missatges de la direcció nacional del partit, que aconsellaven Camps a deixar el càrrec per poder defensar la seva legitimitat. En aquest sentit, va assegurar que deixa la Generalitat valenciana per "no ser cap obstacle perquè la veu clara i nítida de Mariano Rajoy arribi als 46 milions d'espanyols", i Rajoy sigui el pròxim president del govern.

Envoltat de tot el seu equip de govern, que ha tancat files, i d'alguns càrrecs com l'alcaldessa de València, Rita Barberá, i el diputat Federico Trillo, Camps també va voler tenir unes paraules per a l'oposició, i va rememorar així la teoria dels populars que tota la trama Gürtel es tractava d'un muntatge dels socialistes per afeblir al seu partit. "Avui perden per sempre els del sistema brutal i els que han intentat fer d'aquesta qüestió absolutament falsa la distorsió d'un discurs de potència, força i il·lusió que representa per a tots els espanyols el PP".

Fart de miserables

Més dur es va mostrar quan va confessar, en clara al·lusió als casos de corrupció que esquitxen el País Valencià: "Estic fart que no es parli de la nostra gent, la nostra cultura, les nostres tradicions, la nostra indústria, el nostre futur, la nostra projecció i la nostra grandesa". I va fer referència als "miserables" que no han sabut veure en aquesta terra "un projecte de futur".

Abans d'acomiadar-se dels que han compartit amb ell els seus vuit anys de govern, va dir que se n'anava "amb la consciència tranquil·la, el deure complert i amb tots els projectes i il·lusions fets realitat", al mateix temps que va assegurar que "hi haurà qui sabrà agafar el comandament d'aquest excepcional projecte". Un projecte que no va trigar ni dues hores a tenir un nou líder, ja que, "per aclamació popular", l'alcalde de Castelló, Alberto Fabra, va ser l'escollit per succeir Camps en el càrrec. En aquesta executiva convocada d'urgència, Camps també va renunciar a la presidència del partit a València, que assumeix també Fabra. En la seva primera compareixença com a futur president de la Generalitat valenciana, Fabra va voler agrair al seu "gran amic i company Paco Camps" la confiança dipositada en ell en haver proposat el seu nom com a candidat. De Francisco Camps va destacar "el gran president que ha estat", i va afirmar que ha portat el País Valencià "a estar a l'avantguarda i ser referència per a tot Espanya". Així, i amb el convenciment del bon rumb marcat pel seu predecessor, Alberto Fabra va anunciar que comptarà amb "tots els que formen part de l'equip de govern i també amb els que exercien fins ara la feina dins del partit".

L'oposició, per la seva banda, espera que de la dimissió de Camps sigui el punt de partida de la "regeneració democràtica de les institucions valencianes". En aquests termes es va manifestar el secretari general del PSPV, Jorge Alarte, que va lamentar que "la història" hagi donat la raó als socialistes més de dos anys després que es destapés la suposada trama de corrupció del cas Gürtel. Amb tot, va assegurar que facilitaran "la investidura del successor de Camps com a president", i per això no presentaran candidat, encara que hi votaran en contra per "coherència amb els votants".

stats